NASLOVNA

VIJESTI

GRADSKA UPRAVA

GRADSKE INSTITUCIJE

GRADSKE TVRTKE

> GOSPODARSTVO

105 godina elektrane u Kuzmici - Pleternica lider u zelenoj energiji

06.10.2017. - Grad Pleternica

Današnji dan je velikim slovima upisan u povijest Požeštine jer je prije 105 godina u rad puštena hidroelektrana u Kuzmici. Iako danas nije u funkciji projekt obnove je spreman. Prema riječima Antonije Jozić, gradonačelnice Grada Pleternice plan je obnoviti zgradu koja bi nakon toga postala info točka o energetici i njenoj povijesti.

Protekle godine su također donijele bitne i inovativne odluke koje su dovele do otvaranja prve hidroelektrane u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. - Ponosna sam što je Pleternica prvi Grad u Hrvatskoj koji u svom vlasništvu ima hidroelektranu koju smo pustili u rad 2012. godine - rekla je Jozić. Hidroelektrana u Pleternici, snage 230 kW na rijeci Orljavi od svog puštanja u rad na godišnjoj razini proizvede struje u vrijednosti potrošnje javne rasvjete na području Pleternice. S tim podatkom slobodno možemo zaključiti kako Pleternica ima besplatnu javnu rasvjetu.

Međutim niti to nije sav napredak koji je Pleternica ostvarili u području zelene energije. Izgradnjom novih javnih zgrada, vrtića, poduzetničkog inkubatora i knjižnice postavljene su i 3 solarne elektrane snage 30 kW koje većim dijelom pokrivaju potrebu navedenih objekata za električnom energijom. - Strategijom razvoja odlučili smo se postati zeleni grad u smislu da sve naše zgrade i sva javna potrošnja koju imamo bude pokrivena proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije - pojasnila je.

Dovršetkom prve hidroelektrane u Pleternici, odlučeno je kako će se ići u projekt još jedne na lokaciji Požega snage 115 kW i vrijedne oko 3,5 milijuna kuna. - Za taj projekt smo nedavno dobili građevinsku dozvolu te sada čekamo natječaje kako bi uspjeli privući sredstva i realizirati i taj važan projekt - zaključila je.

Uzmemo li sve u obzir u posljednjih 5 godina u obnovljive izvore uloženo je, odnosno biti će uloženo 10-ak milijuna kuna što u hidroelektrane što u solarne elektrane. Time Pleternica zasigurno postaje primjer racionalnog i odgovornog upravljanja jer smanjenjem režijskih troškova u proračunu Pleternice, koji na godišnjoj razini iznosi 6 milijuna kuna, osigurava novac za nove projekte i programe poput besplatnih udžbenika, mjera poticanja poduzetnika, socijalnog programa i slično

Pročitajte još

GOSPODARSTVO

Javni poziv za prijam u radni odnos u projektu „Zaželi"

DRUŠTVO

Sretan i blagoslovljen Božić

DRUŠTVO

Sve je spremno za prvi Advent u parku

GOSPODARSTVO

10 puta više - pleterničkim poduzetnicima milijun kuna potpora u 2018.

GOSPODARSTVO

Prema statistici DZS-a u Pleternici najveći rast zaposlenih u RH

JAVNI POZIVI I OBJAVE

Proračun Grada Pleternice

08.02.2018.

Prostorni plan Grada Pleternice

20.10.2017.

Strategija razvoja Grada Pleternice 2014.-2020.

10.06.2016.

Javni poziv - udruge 2018

12.02.2018.

Edukacija za menadžere turističkog razvoja

08.02.2018.

Competitive negotiated procedure (1/3)

30.01.2018.

Competitive negotiated procedure (2/3)

30.01.2018.

Info za investitore i poduzetnike

Pleternica profile

Guide for investors

Porezi i naknade

Baza podataka trgovačkih društava i obrta

Prezentacija o radu Poduzetničkog centra

Kontakt za investitore

Guide for entrepreneurs

Vodič za poduzetnike

Prezentacija potencijala

Popis građevinskih čestica u poduzetničkoj zoni

>> VIDI SVE <<

Prijavi kvar na rasvjeti putem sustava E-RASVJETA

Uvjeti korištenja - Kontakt informacije - ARHIV