NASLOVNA

VIJESTI

GRADSKA UPRAVA

GRADSKE INSTITUCIJE

GRADSKE TVRTKE

> GOSPODARSTVO

105 godina elektrane u Kuzmici - Pleternica lider u zelenoj energiji

06.10.2017. - Grad Pleternica

Današnji dan je velikim slovima upisan u povijest Požeštine jer je prije 105 godina u rad puštena hidroelektrana u Kuzmici. Iako danas nije u funkciji projekt obnove je spreman. Prema riječima Antonije Jozić, gradonačelnice Grada Pleternice plan je obnoviti zgradu koja bi nakon toga postala info točka o energetici i njenoj povijesti.

Protekle godine su također donijele bitne i inovativne odluke koje su dovele do otvaranja prve hidroelektrane u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. - Ponosna sam što je Pleternica prvi Grad u Hrvatskoj koji u svom vlasništvu ima hidroelektranu koju smo pustili u rad 2012. godine - rekla je Jozić. Hidroelektrana u Pleternici, snage 230 kW na rijeci Orljavi od svog puštanja u rad na godišnjoj razini proizvede struje u vrijednosti potrošnje javne rasvjete na području Pleternice. S tim podatkom slobodno možemo zaključiti kako Pleternica ima besplatnu javnu rasvjetu.

Međutim niti to nije sav napredak koji je Pleternica ostvarili u području zelene energije. Izgradnjom novih javnih zgrada, vrtića, poduzetničkog inkubatora i knjižnice postavljene su i 3 solarne elektrane snage 30 kW koje većim dijelom pokrivaju potrebu navedenih objekata za električnom energijom. - Strategijom razvoja odlučili smo se postati zeleni grad u smislu da sve naše zgrade i sva javna potrošnja koju imamo bude pokrivena proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije - pojasnila je.

Dovršetkom prve hidroelektrane u Pleternici, odlučeno je kako će se ići u projekt još jedne na lokaciji Požega snage 115 kW i vrijedne oko 3,5 milijuna kuna. - Za taj projekt smo nedavno dobili građevinsku dozvolu te sada čekamo natječaje kako bi uspjeli privući sredstva i realizirati i taj važan projekt - zaključila je.

Uzmemo li sve u obzir u posljednjih 5 godina u obnovljive izvore uloženo je, odnosno biti će uloženo 10-ak milijuna kuna što u hidroelektrane što u solarne elektrane. Time Pleternica zasigurno postaje primjer racionalnog i odgovornog upravljanja jer smanjenjem režijskih troškova u proračunu Pleternice, koji na godišnjoj razini iznosi 6 milijuna kuna, osigurava novac za nove projekte i programe poput besplatnih udžbenika, mjera poticanja poduzetnika, socijalnog programa i slično

Pročitajte još

GOSPODARSTVO

Prema statistici DZS-a u Pleternici najveći rast zaposlenih u RH

DRUŠTVO

Pleternica trči zadnjih deset metara do aglomeracije

GOSPODARSTVO

Gostovanje gradonačelnice u emisiji Gospodarski ciklus

DRUŠTVO

Prijavite se za odlazak u Vukovar!

DRUŠTVO

Završen projekt Hrvatskog ženskog društva „I TI ĆEŠ OSTARJETI"

JAVNI POZIVI I OBJAVE

Prostorni plan Grada Pleternice

20.10.2017.

Strategija razvoja Grada Pleternice 2014.-2020.

10.06.2016.

Privremena bodovna lista o dodjeli stipendija

05.12.2017.

Mjesni odbori Grada Pleternice

09.11.2017.

Javni poziv - dostava prijedloga za pripremu Proračuna za 2018. godinu

04.11.2017.

Jednostavna nabava

23.10.2017.

Javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora

20.10.2017.

Info za investitore i poduzetnike

Guide_entrepreneurs (en)

Prezentacija potencijala

Popis građevinskih čestica u poduzetničkoj zoni

Objedinjeni trošak komunalnih priključaka

>> VIDI SVE <<

Prijavi kvar na rasvjeti putem sustava E-RASVJETA

Uvjeti korištenja - Kontakt informacije - ARHIV