Povratak
105 godina elektrane u Kuzmici – Pleternica lider u zelenoj energiji

105 godina elektrane u Kuzmici – Pleternica lider u zelenoj energiji

Današnji dan je velikim slovima upisan u povijest Požeštine jer je prije 105 godina u rad puštena hidroelektrana u Kuzmici. Iako danas nije u funkciji projekt obnove je spreman. Prema riječima Antonije Jozić, gradonačelnice Grada Pleternice plan je obnoviti zgradu koja bi nakon toga postala info točka o energetici i njenoj povijesti.

Protekle godine su također donijele bitne i inovativne odluke koje su dovele do otvaranja prve hidroelektrane u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. – Ponosna sam što je Pleternica prvi Grad u Hrvatskoj koji u svom vlasništvu ima hidroelektranu koju smo pustili u rad 2012. godine – rekla je Jozić. Hidroelektrana u Pleternici, snage 230 kW na rijeci Orljavi od svog puštanja u rad na godišnjoj razini proizvede struje u vrijednosti potrošnje javne rasvjete na području Pleternice. S tim podatkom slobodno možemo zaključiti kako Pleternica ima besplatnu javnu rasvjetu.

Međutim niti to nije sav napredak koji je Pleternica ostvarili u području zelene energije. Izgradnjom novih javnih zgrada, vrtića, poduzetničkog inkubatora i knjižnice postavljene su i 3 solarne elektrane snage 30 kW koje većim dijelom pokrivaju potrebu navedenih objekata za električnom energijom. – Strategijom razvoja odlučili smo se postati zeleni grad u smislu da sve naše zgrade i sva javna potrošnja koju imamo bude pokrivena proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije – pojasnila je.

Dovršetkom prve hidroelektrane u Pleternici, odlučeno je kako će se ići u projekt još jedne na lokaciji Požega snage 115 kW i vrijedne oko 3,5 milijuna kuna. – Za taj projekt smo nedavno dobili građevinsku dozvolu te sada čekamo natječaje kako bi uspjeli privući sredstva i realizirati i taj važan projekt – zaključila je.

Uzmemo li sve u obzir u posljednjih 5 godina u obnovljive izvore uloženo je, odnosno biti će uloženo 10-ak milijuna kuna što u hidroelektrane što u solarne elektrane. Time Pleternica zasigurno postaje primjer racionalnog i odgovornog upravljanja jer smanjenjem režijskih troškova u proračunu Pleternice, koji na godišnjoj razini iznosi 6 milijuna kuna, osigurava novac za nove projekte i programe poput besplatnih udžbenika, mjera poticanja poduzetnika, socijalnog programa i slično

Vezane vijesti

Baština živi: senzacionalan vikend u Pleternici ispunjen baštinom, gastronomijom i sportom

Pročitaj više

Vikend prepun sadržaj za sve uzraste: „Kad zajedno radimo, svi zajedno i uživamo u tome.„

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content