Povratak
11. veljače: Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – 112

11. veljače: Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – 112

Ravnateljstvo civilne zaštite naglašava kako je sljedeći korak prihvaćanje tekstualnih i video poziva u realnom vremenu, komunikacija sa osobama sa invaliditetom te putem društvenih mreža.

U petak 11.2. dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – 112

Jedinstveni europski broj za hitne službe, nama poznat kao 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine, a time je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnova zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112.

Građani, a i strani turisti besplatnim pozivom na 112 u bilo kojoj državi članice Europske unije mogu zatražiti pomoć u slučaju ugrožavanja ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

Na državnoj razini djeluje Operativni centar civilne zaštite koji prikuplja informacije, a svrha ovog jedinstvenog broja je pružiti jednostavan, siguran i učinkovit pristup hitnim službama svim građanima Unije, a glavne značajke koje treba naglasiti su:

– Dostupan je 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini
– Pozivatelj ne mora poznavati telefonske brojeve hitnih službi te njihove teritorijalne i strukovne nadležnosti, što je posebno važno u stresnim okolnostima
– Može se dobiti pomoć bilo koje hitne službe: policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, čak i lovaca, ronioca, pčelara i drugih koji svojim sposobnostima mogu pružiti pomoć
– Štedi se vrijeme jer pozivatelj jednim pozivom alarmira nekoliko službi
– Omogućava lociranje pozivatelja te može pružiti mogućnost sporazumijevanja na stranom jeziku

Ravnateljstvo civilne zaštite naglašava kako je sljedeći korak prihvaćanje tekstualnih i video poziva u realnom vremenu, komunikacija sa osobama sa invaliditetom te putem društvenih mreža. – Integracijom ovih novih tehnologija u hitnim službama stavlja se naglasak na brigu, zaštitu i sigurnost slijedećih generacija – poručuju.

 

photo: video(ss) 112novosti-YT

Vezane datoteke

Vezane vijesti

Dodijeljena 21 potpora najmlađim stanovnicima Pleternice: “Radovi na vrtiću Kuzmica su u tijeku i želimo biti spremni što prije”

Pročitaj više

Cvjetići glazbe u Pleternici kreću za vikend: 29 pjesama za 29 godina festivala

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content