Povratak
Baština živi: senzacionalan vikend u Pleternici ispunjen baštinom, gastronomijom i sportom

Baština živi: senzacionalan vikend u Pleternici ispunjen baštinom, gastronomijom i sportom

-Vidjeti vas u ovolikom broju, a posebno među vama najmlađe sudionike, garancija je da baština živi i da se prenosi s koljena na koljeno.-Marija Šarić

Kulturna baština, tradicija, sport i gurmanski specijaliteti glavni su motivi ovog uzbudljivog vikenda koji je iza nas. Brojni posjetitelji mogli su uživati u tamburaškoj glazbi, slavonskim ribljim specijalitetima, folkloru, ali i sportskim minutama.

Prostorom uz Orljavu i ove godine odzvanjali su zvuci tambure i širio se miris slavonskog fiša na 17. tradicionalnoj pleterničkoj Fišijadi gdje je 30-ak natjecateljskih ekipa odmjerilo svoje kulinarske sposobnosti u pripremi najboljeg fiš paprikaša. Osim u fišu, brojni posjetitelji mogli su uživati i u šaranu s rašlji, specijalitetu domaćina Pleterničkih čoraka.

Sportskih minuta ovoga vikenda nikako nije nedostajalo. Kup Grada Pleternice je već treću godinu za redom okupio svih osam klubova s područja Grada, a kao osvajač prijelaznog pehara iz Kupa je izišao NK BSK Buk. Osim na stadionu malih sportova, navijalo se i na Trgu bećarca kojeg su preplavile kockice u nogometnoj euforiju i bodrenju Vatrenih na njihovoj prvoj utakmici Europskog prvenstva 2024.

Mnoštvo zaljubljenika u baštinu i ljubitelja folklora i ove godine okupilo se na 41. Smotri folklora Lidas gdje je, osim domaćina KUD-a Orljava, još deset KUD-ova pokazalo svu raskoš tradicijskih običaja i narodnih nošnji.

-Vidjeti vas u ovolikom broju, a posebno među vama najmlađe sudionike, garancija je da baština živi i da se prenosi s koljena na koljeno. Upravo tako čuvamo baštinu i nema straha za budućnost i identitet hrvatskog naroda. Hvala vam jer ste preplavili ulice našega grada i jer dijelite sa nama ovu ljepotu.- izjavila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Vezane vijesti

Grad Pleternica i ove godine financira kupnju radnih bilježnica

Pročitaj više

Jozić: „U stalnoj smo komunikaciji po pitanju projekata koji se provode na području županije“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content