Povratak
Biskupsko ređenje u požeškoj katedrali: „Biskupsko ređenje je čisti Božji dar Vama osobno, no i dar Kristove spasenjske milosti za članove ove biskupijske zajednice“

Biskupsko ređenje u požeškoj katedrali: „Biskupsko ređenje je čisti Božji dar Vama osobno, no i dar Kristove spasenjske milosti za članove ove biskupijske zajednice“

-Na kraju ovog svetoga slavlja u kojem smo slavili Gospodina i u kojem je mene nedostojnoga i nevrijednoga slugu učinio pastirom Požeške biskupije, najprije svoje zahvale izričem Bogu Stvoritelju koji me je imao u svom promislu.-mons. Martinović

Proteklog vikenda za Požešku biskupiju započelo je novo razdoblje. Imenovani požeški biskup Ivo Martinović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskoga slavlja u subotu 8. lipnja 2024. godine na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Misnom slavlju nazočili su brojni nad/biskupi, među kojima su bili glavni zareditelj, zagrebački nadbiskup metropolit i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Dražen Kutleša, suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić i umirovljeni požeški biskup Antun Škvorčević i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

Sudjelovali su i brojni vjernici, kako iz Požeške biskupije, tako i iz ostalih biskupija širom Lijepe naše, redovnici i redovnice, brojni javni dužnosnici na čelu s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom, ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i brojni predstavnici lokalne javne vlasti na čelu županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u sklopu Požeške biskupije.

-Ređenje novog biskupa od velikog je značaja za Požešku biskupiju. Kao i novom biskupu, neka i svima nama radost i mir u vjeri budu nit vodilja kroz oluje života, a novog biskupa pratimo molitvama i zagovarajmo našoj Nebeskoj Majci, Gospi od Suza.-izjavila je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Nadbiskup Kutleša je u propovijedi podsjetio kako je Požeška biskupija relativno mlada, uspostavljena 5. srpnja 1997. kada je imenovan i njezin prvi biskup mons. Antun Škorčević.

-Izazova je bilo puno i bili su razni, a biskup Antun im je uspijevao odoljeti i ostaviti stabilne strukture služenja zajednici vjernika koja danas dobiva novog pastira.-rekao je Kutleša.

Nakon što je biskup Martinović prošao katedralom blagoslivljajući okupljeni narod, uputio je i svoj zahvalni govor.

-Na kraju ovog svetoga slavlja u kojem smo slavili Gospodina i u kojem je mene nedostojnoga i nevrijednoga slugu učinio pastirom Požeške biskupije, najprije svoje zahvale izričem Bogu Stvoritelju koji me je imao u svom promislu i iz ničega stvorio po životima mojih dragih i pokojnih roditelja: oca Martina i majke Marije, kao peto dijete od nas sedmero djece. Posebnu zahvalnost i pozdrave upućujem papi Franji za povjerenje koje mi je iskazao“-zaključio je biskup Martinović.

 

Vezane vijesti

Baština živi: senzacionalan vikend u Pleternici ispunjen baštinom, gastronomijom i sportom

Pročitaj više

Vikend prepun sadržaj za sve uzraste: „Kad zajedno radimo, svi zajedno i uživamo u tome.„

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content