Povratak
“Dovodili bi ih noću, svlačili, vezali i ostavljali da umru u jami”

“Dovodili bi ih noću, svlačili, vezali i ostavljali da umru u jami”

Zločini komunizma mjere se u desetcima tisuća mučki prekinutih i bezosjećano ubijenih neistomišljenika partijskog režima, a najveći broj od njih su upravo Hrvati. Jedan od većih zločina dogodio se u Sloveniji, naselju Huda Jama u Barbara rovu, jednom od 15 rudnika koji su u Sloveniji korišteni kako bi zvjerska osobina komunizma mogla biti izvršena.

Film “Huda jama – strogo čuvana tajna”, slovenskog istraživača Romana Leljaka govori upravo o tom zločinu. Iako je prošlo dosta vremena od zločina koji prerasta granice ljudskog shvaćanja interes je bio uistinu velik. Zločin koji se dogodio u Barbara rovu je nemoguće opisati, 3 tisuće ljudskih života, od toga velik broj žena i djece bačeni su u jamu, zazidani betonom i zatvoreni sa 100 metara zemlje i ostavljeni da umru. Zločinci su prikazani u filmu imenom i prezimenom, nikada niti jedan nije odgovarao za počinjena ubojstva, nikada niti neće odgovarati – iako su pojedinci priznali zločin, valjda u strahu od Boga kojeg su se kao komunisti sjetili pred kraj svog života.

– Kada je 15. svibnja postignut dogovor između Engleske i jugoslavenske vlade, u Celju je određeno da će se zarobljene ljude likvidirati. Dovozili su ih noću, kamionima. Pred sam rov bi ih svukli do gola, ostavili bi samo cipele. Po troje bi ih vodili u Barbarin rov. Prvoga bi upucali, taj bi pao i povukao drugu dvojicu sa sobom u šaht dubok 48 metara. Velik broj žene i djece je bio pogubljen, a tome svjedoče pronađene pletenice u jami – rekao je prije projekcije filma Roman Leljak uz napomenu kako je drug Josip Broz Tito znao za svaki zločin.

Nakon projekcije je ostao muk u dvorani, preko stotinu okupljenih zgroženih terorom totalitarnog partijskog Titovog režima se razišlo u tišini. Film je organiziran na inicijativu Udruge hrvatski policajac, a u organizaciji su uz Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu u Pleternici sudjelovali i Grad Pleternica te posebno hrvatski branitelji.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content