Povratak
Grad Pleternica ponovno je dobitnik najviše ocjene za transparentnost

Grad Pleternica ponovno je dobitnik najviše ocjene za transparentnost

Grad Pleternica i ove je godine ocijenjen s najvišom ocjenom, ocjenom 5, za proračunsku transparentnost.

Institut za javne financije proveo je istraživanje transparentnosti proračuna županija, gradova i općina u okviru Hrvatske zaklade za znanost. Istraživanjem se utvrđuje količina i pravovremenost objavljenih ključnih proračunskih dokumenata svih lokalnih jedinica. Priznanje Gradu Pleternici potvrda je pravovremene i razumljive komunikacije s javnosti o prikupljanju i trošenju javnog novca, no isto tako i poticaj za nastavak odgovornog upravljanja gradskim proračunom.

– Pleternica već dugi niz godina ispunjava sve zakonske obaveze pa tako i objavu proračuna i pripadajućih dokumenata. Valja napomenuti kako svake godine prije izrade proračuna građanima dajemo mogućnost sudjelovanja u izradi istoga putem dostavljanja prijedloga za novi investicijski period. Smatram kako je transparentnost pitanje svih nas te kako građani trebaju imati mogućnost u isti jer se radi o javnim sredstvima koja dijelom dolaze i od naših stanovnika – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Ocjena transparentnosti vrši se putem kontrole pet ključnih proračunskih dokumenata. Transparentni proračun omogućava uvid u programe, investicije i projekte koji se provode na području Grada. Dodatno, s ciljem povećane transparentnosti, Grad Pleternica uveo je uslugu pod nazivom “iTransparentnost” koja omogućava da se na lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u proračunske isplate.

– Uz ovaj dio koji provjerava Institut za javne financije, Pleternica ima i dublji nivo transparentnosti na samoj web stranici gdje građani u svakom trenutku mogu vidjeti koje usluge i investicije su plaćene i u kojem iznosu – zaključuje.

Vezane vijesti

Ivan Novosad 17. 02. 1984. – 30. 04. 2024.

Pročitaj više

Položeni vijenci povodom VRO Bljesak

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content