Povratak
Ima li nafte na pleterničkom području?

Ima li nafte na pleterničkom području?

Nakon što su se posljednjih nekoliko tjedana intenzivirali istražni radovi na pleterničkom području, prošlu subotu je gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić u svom uredu primila direktora Vermilion Energy-a za središnju i istočnu Europu, gospodina Bryana Sralla sa suradnicima.

Vermilion Energy je kanadska naftna tvrtka koja je dobila dozvolu za istraživanje ugljikovodika na četiri istražna bloka u Slavoniji, a unutar jednog od njih je upravo i područje Grada Pleternice. Ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, podsjetimo, potpisalo je Ministarstvo gospodarstva u lipnju prošle godine i tada je krenuo trogodišnji rok za istraživanje koji će pokazati potencijale područja. Istraživanja uključuju geofizička i druga geološka snimanja, interpretaciju tako prikupljenih podataka i njihovu studijsku obradu.

Ukoliko istraživanja pokažu da postoji mogućnost pronalaska nafte na pleterničkom području izbušiti će se prva istražna bušotina, najvjerojatnije u periodu 2019-2020. godina. U slučaju komercijalnog otkrića na području Pleternice i na širem području izbušiti će se dodatnih 8 do 10 proizvodnih bušotina ukupne vrijednosti oko 25 milijuna eura koje bi u konačnici direktno zaposlile stotinu radnika, a na indirektan način pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju. Inače tvrtka Vermilion Energy ima proizvonju nafte i plina u Kanadi, Australiji i Irskoj. Vodeći je proizvođač nafte u Francuskoj, a također ima proizvodnju u Njemačkoj i Nizozemskoj. Prema riječima direktora B.Sralle, izuzetnu pažnju polažu zaštiti okoliša, održivog razvoja i ulaganju u zajednicu u kojoj su prisutni.

Nakon sastanka direktor Bryan Sralla sa suradnicima je obišao istražne radove koje se protežu na pleterničkom i oriovačkom području.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content