Povratak
Kakva noć u Terra Panonici – Damir Sviben predstavio knjigu pred više od 300 posjetitelja

Kakva noć u Terra Panonici – Damir Sviben predstavio knjigu pred više od 300 posjetitelja

Iako je prva naklada tiskana u reprezentativnih 400 primjeraka taj broj nije bio dovoljan za sve zainteresirane koji su sinoć htjeli kupiti knjigu, stoga je pleternička gradonačelnica najavila tisak. - Naravno da ćemo tiskati dodatnu seriju ove knjige, mi ćemo ju imati i u stalnoj ponudi naše suvenirnice tako da će svi zainteresirani moći kupiti - istaknula je Šarić.

Iščekujući predstavljanje knjige Pleterničke priče autora Damira Svibena, malo tko van Pleternice bi se usudio izreći kako će 250 sjedećih mjesta biti malo za sve zainteresirane posjetitelje predstavljanja knjige povijesne tematike. No, Pleterničanke i Pleterničani su sinoć pokazali kako su izuzetno vezani za svoj grad i velikim odazivom iskazali veliku hvalu i čast poznatom pleterničkom liječniku Damiru Svibenu u povodu izdavanja njegove publikacije.

Pleternica ne pamti ovako veliko predstavljanje knjige, a pleternička gradonačelnica Marija Šarić je uz zahvalu autoru i posjetiteljima iskazala i veliko zadovoljstvo publici iz drugih gradova. – Uvijek govorimo kako moramo prvo sebe osvijestiti o sredini u kojoj se nalazimo i iz koje dolazimo, znati svoju povijesti i cijeniti prošlost, ova knjiga nam je savršeni put za ostvarivanje toga. Hvala doktoru Svibenu koji je svoja dugogodišnja istraživanja sabrao u ovo velebno djelo za naš grad – istaknula je Šarić.

Ideja o izdavanju knjige nastala je prije 3 godine u povodu 750 godina prvog spomena Pleternice u prigodi čega je autor knjige tada imao planiranu seriju predavanja, ali još prije prvog predavanja tadašnja gradonačelnica Pleternice, a današnja županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić je zajedno sa Franjom Novakom, ravnateljem Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica iskazala želju da predavanja budu proširena i ukoričena u vidu knjige.

– Kako je gradonačelnica rekla, mi ovdje u Pleternici smo bili stava i razmišljanja da Pleternica možda i nema tako bogatu prošlost i povijest, ona se svodila možda na posljednjih stotinjak godina koje je bilo istraživano i zapisano u malom broju nekih izdanja. Ali, doktor Sviben, zaljubljenik u povijest i zaljubljenik u Pleternicu i Slavoniju, dugi niz godina je skupljao kamenčić po kamenčić i slagao mozaik znanja o svom gradu. Drago mi je što je pristao odvojiti dio vremena kako bi složio ovo djelo i svojim sugrađankama i sugrađanima poklonio neizmjerno važan izvor informacija i zanimljivosti iz prošlosti. Ova knjiga ima samo veću važnost u vremenu koje je ispred nas jer ostaje za generacije koje će ono što neki danas još i pamte vidjeti samo na fotografijama u knjizi – rekla je Jozić.

Čestitke i zahvalu uputio je i drugi “krivac” za knjigu Franjo Novak koji nije krio svoje oduševljenje velikim brojem zainteresirane publike. – Prekrasno je biti ovdje danas kada slavimo pisanu riječ, vidjeti ovaj interes i uživati na ovako velikom događaju za naš Grad – rekao je između ostalog Novak.

Skroman i samozatajan, pun informacija, britkog jezika i neprešutno iskren, Damir Sviben je uspio nešto što će biti teško ponoviti. Koliko god se važnosti događaja ne mjere brojem posjetitelja, njih preko 300 na sinoćnjem predstavljanju u Interpretacijskom centru Terra Panonica dovoljno govori kako o Svibenu, knjizi tako i o njenoj važnosti.

Uz autora knjigu s predstavili urednik Mario Katić te lektorica Katarina Aladrović Slovaček koji su iskazali autoru svoju zahvalu na odabiru njih za suradnike.

– Meni je danas izuzetno ugodno s vama, drago mi je da smo došli kraju s ovim. Ova knjiga je temelj za neka daljnja istraživanja, sve informacije su potkrijepljene dokumentacijom, a sadrži i veliki broj fotografija. Zahvaljujem svima vama koji ste pomogli da realiziramo ovu knjigu jer to nije samo moj rad nego rad svih vas koji ste i na najmanji način pomogli u realizaciji – rekao je Sviben.

Iako je prva naklada tiskana u reprezentativnih 400 primjeraka taj broj nije bio dovoljan za sve zainteresirane koji su sinoć htjeli kupiti knjigu, stoga je pleternička gradonačelnica najavila tisak. – Naravno da ćemo tiskati dodatnu seriju ove knjige, mi ćemo ju imati i u stalnoj ponudi naše suvenirnice tako da će svi zainteresirani moći kupiti – istaknula je Šarić.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content