Povratak
“Kroz povezivanje subjekata snažno utječemo na razvoj kontinentalnog turizma”

“Kroz povezivanje subjekata snažno utječemo na razvoj kontinentalnog turizma”

U 2021. godini u online okruženju okupilo se gotovo 300 sudionika sa željom da se što prije ponovno okupimo uživo što se ostvarilo u Pleternici 2022. zahvaljujući entuzijazmu i pomoći naših domaćina - navodi Vlatka Lemić iz udruge ICARUS.

Prirodna i kulturna baština jedan su od glavnih aduta kontinentalnog turizma stoga i ne čudi velik odaziv predavača, ali i publike koja je što uživo što putem prijenosa uživo pratila međunarodnu konferenciju ICARUS dani koja se održala u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici.

Tako je konferencija pod nazivom “Baštinske inicijative, edukacija i digitalno okruženje” okupila je preko 30 predavača i preko 100 sudionika koji su prezentirali razne aktivnosti s ciljem promocije lokaliteta te njihove prirodne i kulturne vrijednosti. Konferencija je održana u sklopu projekta Svijet graševine, financiranog iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda.

Pleternička gradonačelnica Marija Šarić je istaknula kako pozdravlja novoostvarenu suradnju sa udrugom ICARUS. – Naša je želja povezati se sa što više subjekata u Hrvatskoj i inozemstvu jer kroz međusobno povezivanje i razmjenu iskustva, čemu smo svjedočili na ovoj konferenciji, kreiramo bazu kontakata i suradnika za naš Muzej bećarca kojega ćemo ove godine otvoriti. Smatram kako mi u Hrvatskoj sebi nikako ne možemo biti konkurencija u kontekstu turizma jer svaka sredina ima puno toga što je zanimljivo i drugačije nego negdje dalje. To je ona ljepota Hrvatske koja kroz različite lokacije spaja ljude, mi to moramo prepoznati i kroz ovakve konferencije se međusobno povezati i ojačati našu ponudu – istaknula je Šarić.

Međunarodna konferencija ICARUS dani Hrvatska se organizira od 2015. godine s ciljem aktivnog povezivanja i praktičnog uključivanja hrvatskih kulturnih ustanova i stručnjaka u međunarodne stručne trendove i EU projekte na području kulture, digitalizacije kulturne baštine  i razvoja informacijskog društva.

– Svake smo godine bili u drugom kraju Hrvatske i okupljali sve više sudionika iz cijele Europe dok nas korona nije preselila u virtualni svijet. U 2021. godini u online okruženju okupilo se gotovo 300 sudionika sa željom da se što prije ponovno okupimo uživo što se ostvarilo u Pleternici 2022. zahvaljujući entuzijazmu i pomoći naših domaćina – navodi Vlatka Lemić iz udruge ICARUS.

Navodi kako se nakon dvodnevnog skupa pokazalo da nisu mogli odabrati bolje partnere i domaćine za ponovni živi susret. – Na tragu novog normalnog ovo je okupljanje organizirano u hibridnom obliku i zahvaljujući resursima Interpretacijskog centra Terra Panonica program i pozitivna atmosfera spojili su sve sudionike u istraživanju Pleternice i okolnih mjesta koji su nam predstavljeni kroz lokalne projekte posvećene oživljavanju kulturne i prirodne baštine. ICARUS zajednica dobila je novog prijatelja i suradnika u različitim baštinskim inicijativama i programima  u kojima sudjelujemo – zaključuje.

Vezane vijesti

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content