Povratak
“Ministarstvo će i dalje financirati kvalitetne projekte u Pleternici”

“Ministarstvo će i dalje financirati kvalitetne projekte u Pleternici”

Velebno zdanje Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, čiju je izgradnju velikim dijelom financiralo Ministarstvo kulture, jučer je posjetila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Prije posjeta knjižnici ministricu je u svom uredu primila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te je upoznala s realiziranim i planiranim projektima u narednom periodu, a koji su vezani na resor ministarstva kulture. Tako je prezentiran projekt Muzeja bećarca koji ove godine kreće u realizaciju prve faze sredstvima EU kao i multimedijalna dvorana za čiju je obnovu novac osiguralo upravo Ministarstvo kulture. – Zahvaljujem se ministarstvu i Vama osobno na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći u realizaciji naših projekata. Naš izvorni proračun od 7 milijuna kuna je nedostatan za velike investicije stoga sredstva za njih tražimo u europskim fondovima, ali i na natječajima naših ministarstava u čemu smo izuzetno uspješni – kazala je Jozić.

Razgovaralo se i o obnovi Kurije Kušević, sakralnim objektima i turističkom potencijalu Pleternice temeljenom na materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

U drugom dijelu svog posjeta ministrica je obišla knjižnicu te je istaknula kako joj je izuzetno drago što je Pleternica odlučila graditi potpuno novu knjižnicu kako bi zadovoljila potrebe za kulturom. – Ovo je uistinu prekrasan prostor na ponos cijele Pleternice, ali i nas u Ministarstvu. Svim korisnicima knjižnice želim da u ovom prostoru uživaju otkrivajući svijetove koje samo knjiga i pisana riječ mogu pružiti – istaknula je Nina Obuljen Koržinek.

U sklopu posjeta kroz zgradu su je, uz gradonačelnicu proveli Franjo Lucić, saborski zastupnik i inicijator ideje izgradnje nove knjižnice, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić te ravnatelj knjižnice Franjo Novak koji je ministrici izložio rad knjižnice te njene potrebe u budućnosti.

Nakon knjižnice ministrica je posjetila i zgradu bivšeg kina u kojem su danas započeti radovi rekonstrukcije za čiji je početak zaslužno upravo Ministarstvo kulture koje je odobrilo 1,5 milijuna kuna za prvu fazu.
Ministrica je dodala kako će Ministarstvo i dalje pratiti kvalitetne projekte od velikog značaja za kulturu.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content