Povratak
“Ministarstvo će i dalje financirati kvalitetne projekte u Pleternici”

“Ministarstvo će i dalje financirati kvalitetne projekte u Pleternici”

Velebno zdanje Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, čiju je izgradnju velikim dijelom financiralo Ministarstvo kulture, jučer je posjetila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
Prije posjeta knjižnici ministricu je u svom uredu primila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te je upoznala s realiziranim i planiranim projektima u narednom periodu, a koji su vezani na resor ministarstva kulture. Tako je prezentiran projekt Muzeja bećarca koji ove godine kreće u realizaciju prve faze sredstvima EU kao i multimedijalna dvorana za čiju je obnovu novac osiguralo upravo Ministarstvo kulture. – Zahvaljujem se ministarstvu i Vama osobno na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći u realizaciji naših projekata. Naš izvorni proračun od 7 milijuna kuna je nedostatan za velike investicije stoga sredstva za njih tražimo u europskim fondovima, ali i na natječajima naših ministarstava u čemu smo izuzetno uspješni – kazala je Jozić.

Razgovaralo se i o obnovi Kurije Kušević, sakralnim objektima i turističkom potencijalu Pleternice temeljenom na materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

U drugom dijelu svog posjeta ministrica je obišla knjižnicu te je istaknula kako joj je izuzetno drago što je Pleternica odlučila graditi potpuno novu knjižnicu kako bi zadovoljila potrebe za kulturom. – Ovo je uistinu prekrasan prostor na ponos cijele Pleternice, ali i nas u Ministarstvu. Svim korisnicima knjižnice želim da u ovom prostoru uživaju otkrivajući svijetove koje samo knjiga i pisana riječ mogu pružiti – istaknula je Nina Obuljen Koržinek.

U sklopu posjeta kroz zgradu su je, uz gradonačelnicu proveli Franjo Lucić, saborski zastupnik i inicijator ideje izgradnje nove knjižnice, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić te ravnatelj knjižnice Franjo Novak koji je ministrici izložio rad knjižnice te njene potrebe u budućnosti.

Nakon knjižnice ministrica je posjetila i zgradu bivšeg kina u kojem su danas započeti radovi rekonstrukcije za čiji je početak zaslužno upravo Ministarstvo kulture koje je odobrilo 1,5 milijuna kuna za prvu fazu.
Ministrica je dodala kako će Ministarstvo i dalje pratiti kvalitetne projekte od velikog značaja za kulturu.

Vezane vijesti

Pleterničani i gosti ispunili šor: “Hvala vam što ste svojim dolaskom iskazali ljubav prema tradiciji”

Pročitaj više

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content