Povratak
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala radni sastanak u Požeško-slavonskoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala radni sastanak u Požeško-slavonskoj županiji

Teme radnog sastanka bile su udruživanje proizvođača u sektoru voća i povrća te aktualno stanje u poljoprivredi Požeško-slavonske županije.

U dvorani Gradskog kazališta Požega 05.11.2021. održan je radni sastanak s poljoprivrednim proizvođačima, kojemu su uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, prisustvovali i državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, te predstavnici gradova i općina Požeško-slavonske županije, ujedno i gradonačelnica Grada Pleternice, Marija Šarić.

Gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić istaknuo je kako je ovaj radni sastanak izuzetno važan za sve prisutne te se zahvalio Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu poljoprivrede te ministrici Vučković na Odluci koja je donesena nakon tuče koja je pogodila Požegu i okolicu.

„Pomoć koju smo dobili za saniranje šteta na stambenim objektima i na saniranju šteta na poljoprivredi doista su nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti te bih rekao da je u tome trenutku upravo ta Odluka bila spas za sve one kojima su stradali domovi, a naravno i za naše poljoprivrednike koji od poljoprivrede žive.“ – rekao je gradonačelnik.

Županica Antonija Jozić istaknula je da je održan razgovor s poljoprivrednicima kako bi se odgovorilo na pitanja koja su ostala neodgovorena na posljednjem sastanku koji je ministrica održala u Požegi, a najveći naglasak bio je na situaciji uzrokovanoj elementarnim nepogodama koje su pogodile našu županiju u lipnju ove godine.

„Znamo da je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo za poljoprivrednike Požeško-slavonske županije 20 milijuna kuna za isplatu odšteta za sanaciju od elementarne nepogode. Županija je trenutno završila s administrativnom kontrolom i objavit ćemo listu svih onih koji su udovoljili uvjetima javnog poziva te kroz sljedećih 15-ak dana, nakon što poljoprivrednici iskoriste mogućnost prigovora, ići će se s konačnom listom i isplatom sredstava. Potpore neće biti niže od 50% od iznosa šteta koje su procijenjene na poljoprivrednim površinama. “ – rekla je županica te istaknula kako je riječ o sredstvima koje je osigurala Vlada RH te se ovim putem zahvalila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković rekla je kako je Ministarstvo poljoprivrede danas održalo prezentaciju svih prednosti udruživanja malih proizvođača u sektoru voća i povrća.

„Pokušavamo približiti koncept kojim ćemo ostvariti našu reformsku aktivnost izgradnje skladišno-distribucijskih centara, povezivanja izlagača, edukacije, provođenje nacionalnog sustava označavanja dokazana kvaliteta.“ – rekla je ministrica.

Vezano za pitanje o skladištima i hladnjačama koje bi pomogle da se velika količina uroda sačuva od propadanja, ministrica je odgovorila kako Ministarstvo ima predviđenu reformsku aktivnost i osigurana sredstva u Nacionalnom programu za otpornost i oporavak koja iznose 616 milijuna kuna, od kojih je 6 milijuna kuna predviđeno za edukativne aktivnosti, a 610 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju kapaciteta koji nedostaju.

„Takav interes se prepoznaje i poštuje, da bi bio realiziran, potrebno je proizvođače udružiti, te da ga iskažu na tržišni način. Svjedoci smo u posljednjih desetak godina da se radila različita lokalna infrastruktura, doista potrebna, no ako nije iskazan tržišni interes, nažalost takvi projekti ne daju onakve rezultate kakve bi trebali.“ – istaknula je ministrica Vučković te dodala kako Ministarstvo za 2022. godinu planira određene pozicije koje se odnose na potpore malim vrijednostima i proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje.

Izvor: Službena stranica Požeško- slavonske županije

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content