Povratak
“More bećarca” stvara nove baštinike pleterničke tradicije: “Muzej bećarca ima svijetlu budućnost”

“More bećarca” stvara nove baštinike pleterničke tradicije: “Muzej bećarca ima svijetlu budućnost”

Izuzetno me veseli uključivanje naših mališana u baštinske priče. To nam daje vjetar u leđa da sve ono što radimo s ciljem očuvanja baštine, a ponajprije mislim na uspostavu Muzeja bećarca, ima svijetlu budućnost i svoje nasljednike koji će ju čuvati za naraštaje koji dolaze te sa posebnim žarom prenositi gostima Pleternice - kaže Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

Mali projekti koji imaju za cilj osnaživanje lokalne zajednice pravi su giganti u simboličnom smislu. U Pleternici se od zime provodi novi, zanimljivi projekt Javne ustanove Pleternica pod nazivom „More bećarca“. Financiran je sredstvima Zaklade „Hrvatska za djecu“, a cilj mu je motiviranje djece za učenje tradicijskog izražavanja putem bećarca te upoznavanje s nematerijalnom kulturnom baštinom Slavonije.

Prva faza projekta obuhvaćala je održavanje edukativnih predavanja u osnovnim školama na području Grada Pleternice u kojima učenici uče o bećarcu, narodnim običajima i nošnjama, tradicijskim instrumentima. Nakon predavanja u školama krenula je sljedeća faza projekta u kojoj je skupina zainteresiranih učenika pohodila pjevačke i dramske radionice na kojima su saznali što je to tradicijska glazba i bećarac te su uvježbavali prikladni igrokaz, plesanje slavonskih kola i pjevanje bećarca uz kreativno druženje.

– Djeca su redovno dolazila na radionice i probe te su odlučno prihvaćali nove izazove. Načinili su slavonski kalendar sa ilustracijama običaja kroz godinu. Naučili su igrokaz pod naslovom „More bećarca“ u kojem, između ostalog, izvode slavonski bećarac i pjesmu-kolo „Sad ću pjevat što istina nije“ uz pomalo zaboravljenu tamburu samicu, koja je nabavljena i financirana od strane Zaklade – naveo je voditelj aktivnosti i radionica Mario Katić te dodao kako su djeca krunu svog rada imali na ovogodišnjem dječjem tamburaškom festivalu Cvjetići glazbe koji je jedinstven kao takav u Hrvatskoj.

Kao i svi projekti tako je i ovaj pod budnim okom čelnih ljudi grada stoga ne čudi da i gradonačelnica Pleternice, Marija Šarić dijeli zadovoljstvo s brojnim mališanima koji su uključeni u projekt.

– Možda nismo niti svjesni svih aktivnosti koje djeca imaju na izboru u našoj Pleternici. Uistinu što kroz redovan rad škole, vrtića, sportskih udruga pa i ovakve projekte dajemo priliku djeci da izaberu u čemu žele sudjelovati. S tog naslova izuzetno me veseli uključivanje naših mališana u baštinske priče. To nam daje vjetar u leđa da sve ono što radimo s ciljem očuvanja baštine, a ponajprije mislim na uspostavu Muzeja bećarca, ima svijetlu budućnost i svoje nasljednike koji će ju čuvati za naraštaje koji dolaze te sa posebnim žarom prenositi gostima Pleternice – kaže Šarić.

Vezane vijesti

Vikend prepun sadržaj za sve uzraste: „Kad zajedno radimo, svi zajedno i uživamo u tome.„

Pročitaj više

Vikend u znaku kreativnosti djece i mladih: „Najljepše je kada naš Trg i naše zgrade budu ispunjene dječjim osmjesima i ovakvim sadržajima.“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content