Povratak
Najveći projekt na području Grada Pleternice, projekt Aglomeracije, pod budnim okom nadležnih tijela

Najveći projekt na području Grada Pleternice, projekt Aglomeracije, pod budnim okom nadležnih tijela

Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracija Lipik, Pakrac, Požega i Pleternica u sklopu EU projekata bila je tema sastanka koji se održao u Velikoj vijećnici Županije.

Sastanku su uz županicu Antoniju Jozić te njenog zamjenika Ferdinanda Trohu prisustvovali i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda sa svojim ostalim suradnicima te gradonačelnici i načelnici na čijim područjima se provode projekti aglomeracije.

Po završetku sastanka županica je rekla kako joj je zadovoljstvo biti domaćinom, uz gradonačelnika Požege, ovako važnom sastanku. Napomenula je kako je bilo nekoliko tema o kojima se razgovaralo. Jedna od tema bila je izgradnja tri aglomeracija na području Požeško – slavonske županije. „Tri su ovo najveća projekta na području naše županije, a koji se financiraju sredstvima EU i koja su itekako važna za naše građane jer se njima osigurava uistinu ona temeljna infrastruktura, čak možemo reći 20., a ne 21. stoljeća.“ – rekla je županica te još jednom istaknula važnost izgradnje vodopskrbe i sustava odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda.

„Druga tema sastanka, obzirom na bujične poplave, izgradnja je retencija na području grada Požege, s ciljem obrane od poplava, a kako nam se nikada više ne bi ponovila situacija kojoj smo svjedočili.“ – kazala je županica te navela kako se razgovaralo i o ostalim projektima, a koji se odnose na područje naše županije, a tema je svakako bila i akumulacija Kamenska, koja je pred ishođenjem lokacijske dozvole i koja je veliki strateški projekt komunalne infrastrukture na području naše županije, uz akumulaciju Šumetlica, koja se provodi za područje grada Pakraca i Lipika.

„Ukupna vrijednost tri aglomeracije je oko 700 milijuna kuna.“ – zaključila je županica.

Gradonačelnik Požege Željko Glavić zahvalio se generalnom direktoru i njegovim suradnicima u ime svih građana, na brzoj i učinkovitoj reakciji nakon nepogode s početka lipnja ove godine. Istaknuo je važnost retencija te rekao kako se nada skorom trajnom rješenju problema.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja brine o zaštiti okoliša, ali i sigurnosti naših građana. „Upravo je pripremljen te svojen od strane Vlade RH Zaključak o pomoći u razvoju sustava obrane od poplava na području Požeško – slavonske županije. Procjenjujemo da je vrijedan 100 milijuna kuna. Valja reći i kako smo iscrpili sve mogućnosti regulacije unutar korita, od potoka Pakao, Nakopa i drugih vodotoka. Ono što je sada ključno je izgradnja 8 retencija. Za to su i pripremljeni projektni zadaci te smo ih danas predali ovdje u Županiju. U idućem tjednu trebala bi se provesti nabava za te planirane radove. Nakon postupka koji prethodi, kao što je izrada dokumentacije, studije utjecaja na okoliš te imovinsko – pravnih pitanja, može se krenuti s gradnjom retencija. Vjerujemo kako bi postupak koji prethodi mogli riješiti u slijedeće dvije godine.“ – rekao je Đuroković te zaključio kako ćemo još neko vrijeme biti ranjivi jer brzog rješenja nema, ali da će Hrvatske vode i sve ostale službe učiniti sve da olakšaju građanima.

Nakon toga, uslijedio je obilazak radova na aglomeraciji koji se trenutno odvijaju u Osječkoj ulici u Požegi.

izvor pszupanija.hr

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content