Povratak
Obljetnicom KUD-a Orljava započeo Advent u bećarskom šoru: “Želimo našim gostima ponuditi nešto posebno”

Obljetnicom KUD-a Orljava započeo Advent u bećarskom šoru: “Želimo našim gostima ponuditi nešto posebno”

Upravo su KUD Orljava i sva naša ostala kulturno-umjetnička društva baštinici koji nose i naš bećarski šor i naš skorašnji Muzej bećarca i sve što radimo u našem gradu Pleternici. Jer, ne vrijede nama ni zgrade ni objekti, ni lijepo uređeni prostori ako u njima ne borave ljudi, ako oni ne prenose tu baštinu na nove naraštaje - rekla je gradonačelnica Pleternice, Marija Šarić.

Paljenjem svijeće i rođendanskim koncertom nositelja pleterničke tradicije, domaćeg KUD-a Orljava započeo je Advent u Pleternici. Konceptualno podjeljen u dva dijela Advent u Pleternici počeo je kako to i biva paljenjem prve svijeće i to na Trgu bećarca.

Tom prigodom je pleternička gradonačelnica Marija Šarić istaknula kako u vrijeme zajedništva i mira ima zadovoljstvo pozdraviti mladež KUD-a Orljava koji su i upalili prvu svijeću. – Pozivam sve vas da nam budete dragi gosti, ne samo subotama kada imamo bogati program uz tamburaške sastave u našem Bećarskom šoru, nego i nedjeljom kada palimo svijeće i svim ostalim danima preko tjedna – rekla je Šarić.

Nakon otvorenja Adventa na Trgu bećarca uslijedio je koncert povodom 45 godina rada i djelovanja KUD-a Orljava iz Pleternice u Interpretacijskom centru Terra Panonica. Važnost KUD-a u pleterničkom okruženju vidjela se kroz velik broj gledatelja koji su popunili pleterničku dvoranu. Uz nastup kuda brojna publika je uživala u nastupu Folklornog ansambla Zagreb Markovac koji je, kako je naglasila ravnateljica Javne Ustanove, Jasna Hoffmann rođendanski poklon domaćinima.

Čestitku za visoku obljetnicu uputila je i Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice koja je tom prigodom zaželjela još puno uspješnih godina kvalitetnih nastupa KUD-u Orljava. – Ovim koncertom, ali i cijelim programom adventa želimo našim sugrađanima i gostima grada ponuditi nešto izvorno, nešto folklorno. Želimo baštinu izvući iz ormara i staviti u funkciju turizma te da mi uživamo u njoj, a onda će zasigurno i gosti Pleternice zajedno s nama osjetiti taj dobri duh i uživati. Naš KUD Orljava se jako dugo pripremao za obljetnicu 45 godina postojanja i odlučili smo zajedno proslaviti u adventskom ozračju, jer i naš advent je “Advent u bećarskom šoru”, a upravo su i KUD Orljava i sva naša ostala kulturno-umjetnička društva baštinici koji nose i naš bećarski šor i naš skorašnji Muzej bećarca i sve što radimo u našem gradu Pleternici. Jer, ne vrijede nama ni zgrade ni objekti, ni lijepo uređeni prostori ako u njima ne borave ljudi, ako oni ne prenose tu baštinu na nove naraštaje – rekla je gradonačelnica.

Nekada i sama aktivni član KUD-a Orljava, a današnja županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić je također iskazala svoje zadovoljstvo radom i želju nastavkom. – Izuzetna mi je čast nazočiti slavlju KUD-a Orljava, društva koje je ispisalo noviju kulturno-umjetničku povijest ovog grada čuvajući običaje, baštinu, napjeve i našu prekrasnu paorsku nošnju, promovirajući ovaj grad i županiju, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe. Naša baština je naš identitet, ono čime se trebamo ponositi, ono što trebamo čuvati. Mi jesmo članica Europske unije, ali članica koja ponosno može isticati svoj hrvatski identitet, različnost svojih narodnih nošnji, napjeva, tradicije i kulture. I u tom kontekstu zasigurno je i KUD Orljava Pleternica jedan bitan kamenčić u tom prekrasnom mozaiku – rekla je Jozić.

Iako je tek prvi dan Adventa naziru se obrisi ljepote zajedništva koje nas očekuje, stoga budite i vi dragi gosti Pleternice u narednim danima.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content