Povratak
Održano 10. Pokladno jahanje: ”Naša baština se ne može čuvati ako ju vi ne prenosite”

Održano 10. Pokladno jahanje: ”Naša baština se ne može čuvati ako ju vi ne prenosite”

Posebna zahvala i domaćinu i svima vama koji sudjelujete, ne samo domaći, nego i gosti iz susjednih županija koji ste došli. Koji podržavate, prenosite i čuvate baštinu za iduće naraštaje – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

Tradicionalna manifestacija graničarskog kraja, u koja pripadaju i pleternička naselja Brodski Drenovac, Bučje i Zagrađe gdje se održava Pokladno jahanje župe Bučje, ove je godine doživjelo svoje deseto izdanje u organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica.

Nakon pandemijskih godina kada je ono zbog epidemioloških preporuka bilo otkazano, ponosni vlasnici konja, jahači i svi koji vole tradicionalnu slavonsku baštinu projahali su i provezli se ovim selima graničarskog kraja.

Prilikom otvorenja u dvorištu prvog domaćina Stjepana Matijevića, pleternička gradonačelnica Marija Šarić je istaknula zadovoljstvo nastavkom ove tradicije.

– Dobro došli na područje našeg grada, mi se uvijek trudimo čuvati baštinu, kako kroz projekte, tako kroz naše razne udruge. Ali naša baština se ne može čuvati ako ju vi ne prenosite, ako ju vi ne čuvate na ovaj način. Posebna zahvala i domaćinu i svima vama koji sudjelujete, ne samo domaći, nego i gosti iz susjednih županija koji ste došli. Koji podržavate, prenosite i čuvate baštinu za iduće naraštaje – rekla je Šarić.

Tradicionalna gošća bila je i sadašnja županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić koja je proteklih godina i sama jahanjem u povorci aktivno sudjelovala u manifestaciji.

– Velika zahvala na svemu što činite kako bi običaje Slavonije prenosili mlađim naraštajima, kako bi ponos i diku slavonskog čovjeka čuvali. Pa evo i danas kad budemo šetali kroz župu Bučje na desetom pokladom jahanju. Kao što su i prethodnici rekli, veliko hvala svima koji čuvate naše običaje, to je naš identitet i Hrvatskog čovjeka. Svima želim puno sreće na današnjem pokladnom jahanju, da sve završi kao i svake godine, u redu i miru. Da se nakon prošlogodišnje pauze svi proveselimo zajedno – rekla je Jozić.

Vezane vijesti

Vikend prepun sadržaj za sve uzraste: „Kad zajedno radimo, svi zajedno i uživamo u tome.„

Pročitaj više

Vikend u znaku kreativnosti djece i mladih: „Najljepše je kada naš Trg i naše zgrade budu ispunjene dječjim osmjesima i ovakvim sadržajima.“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content