Povratak
Otvorena izložba Tatjane Kostanjević: “Žene su snažne i imaju vrlo veliku društvenu ulogu”

Otvorena izložba Tatjane Kostanjević: “Žene su snažne i imaju vrlo veliku društvenu ulogu”

Izložbu otvorenu povodom Dana žena, posjetila je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je istaknula zadovoljstvo uspješnim nastavkom realizacije ideje izložbi tokom cijele godine.

Hrvatska knjižnica i čitaonica u Pleternici nastavlja sa svojim projektom 365 dana izložbe u knjižnici. Kako je najavio Franjo Novak, ravnatelj knjižnice nakon izložbi domaćih umjetnika uslijedila je izložba “Ples je sestra muzike, poezije i plesa” požeške akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Izložbu otvorenu povodom Dana žena, posjetila je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je istaknula zadovoljstvo uspješnim nastavkom realizacije ideje izložbi tokom cijele godine.

– Ono što iznimno veseli su ovakve izložbe kao što su skulpture autorice Kostanjević, koje su na iznimno visokoj razini. Zahvaljujem kiparici što daje jednu posebnu notu našoj knjižnici i što nas je počastila svojim dolaskom i skulpturama, a također  i našoj županici na podršci, koja nas je upoznala s kiparicom – zaključila je Šarić.

Početni korak za izložbu napravila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je i osobno prisustvovala otvorenju.

– Priča o ovoj izložbi kreće možda još prošle godine, ne toliko o izložbi već o mojem susretu s kiparicom. Pravog umjetnika zapravo upoznate gledajući njegove radove, kada zamijetite u prostoru nešto što vas zaintrigira. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što večeras u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, u gradu i Županiji gdje su na čelu žene, možemo u prigodi Dana žena otvoriti izložbu naše Požežanke, na temu o ženi koju opet postavlja žena. Na ovoj izložbi prepoznala sam snagu i eleganciju žene kao osobe koja je nježna, podatna i elegantna te iznimno snažna. Poruka ove izložbe je da su žene snažne te imaju vrlo veliku društvenu ulogu. Vjerujem da će se na izložbi nakon razgledavanja svatko na neki način prepoznati te provesti lijepu večer u mjesecu kada se obilježava Dan žena. Ujedno će biti poslana snažna poruka da nema tolerancije za nasilje nad ženama i djevojčicama, a poruka je to koju cijelo vrijeme moramo slati kao društvo. Zahvaljujem autorici, Knjižnici i gradonačelnici na prihvaćenoj ideji da se ova izložba održi ovdje, a ona prerasta okvire ne samo Grada Pleternice nego i Požeško-slavonske županije – kazala je Jozić te otvorila izložbu.

Sama autorica Tatjana Kostanjević je napomenula kako su izložbe uvijek jedno veliko veselje, a kada se rade u dobrom ambijentu i društvu s dobrim ljudima, onda je to zaista posebno.

– Lightmotiv koji smo odabrali za ovu izložbu “Ples je sestra muzike, poezije i skulpture”, što je rekao Matoš prisustvujući prije 120 godina jednom koncertu i plesu Isadore Duncan. Ona je moja inspiracija, a moje bijele skulpture upravo su posvećene jednoj velikoj ženi, reformatorici plesa. Činilo mi se da je prigodno postaviti jednu žensku izložbu za Dan žena. U svom radu bavim se pokretom u skulpturi, a na ženskom liku u pokretu radim već godinama. Za razliku od muškarca, kada to radi žena, onda to mora biti direktno, vrlo duboko i osjećajno. Nadam se da ćete u tim skulpturama naći jednu pričicu koju sam dočarala o jednoj ženi plesačici – rekla je Kostanjević.

Vezane vijesti

Roštiljada i biciklijada u Zarilcu: „Želimo ponovno pružiti jedan poseban događaj našim stanovnicima i gostima Pleternice.“

Pročitaj više

Druženje u prirodi za zlatnu dob: „Ovdje smo da porazgovaramo i da nam ukažete na vaše potrebe“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content