Povratak
Pleterničko-jakšička priča: Umrežavanjem za poboljšanje kvalitete života djece i osoba starije životne dobi

Pleterničko-jakšička priča: Umrežavanjem za poboljšanje kvalitete života djece i osoba starije životne dobi

Realizacijom brojnih uspješnih projekata, Pleternica je postala partner sa iskustvom i znanjem u provođenju istih.

U sklopu dvogodišnjeg programa „Volontirajmo, kreirajmo“ udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica, održan je zajednički projektni sastanak u Jakšiću na kojem su sudjelovali gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, ravnatelj OŠ fra Kaje Adžića Hrvoje Galić, ravnatelj OŠ „Mladost“ Jakšić Boško Obradović te vršitelj dužnosti predstojnika Područnog ureda Požega Hrvatskog zavoda za socijalni rad Vjekoslav Potočanac, kao partneri na navedenom programu.

Ukupna vrijednost programa je 9 tisuća eura, a financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Cilj programa je promoviranje i razvoj volonterstva osnivanjem Lokalnog volonterskog centra te uključivanje građana u volonterske aktivnosti organizacijom edukacija, aktivnom unapređenju partnerskih odnosa putem izrade zajedničke baze volontera.

– Vjerujem kako ćemo i u godinama ispred nas u suradnji s općinom i OŠ Jakšić pronaći načine na koji ćemo omogućiti kvalitetniji život djece, mladih, ali i osoba starije životne dobi – naglasila je Šarić.

Ciljane skupine programa su učenici OŠ fra Kaje Adžića Pleternica i učenici OŠ „Mladost” Jakšić, a programom su obuhvaćeni tako da izravno sudjeluju u programskim aktivnostima i uslugama pomoći u učenju (instrukcije) te provođenju humanitarne akcije „PRUŽIMO RUKU DOBROTE” kako bi se darovali učenici iz materijalno i socijalno ugroženih obitelji.

– Centar za socijalnu skrb Požega i Udruga Humanum s partnerima već nekoliko godina za redom organiziraju hvalevrijednu humanitarnu akciju Čaj za malog zmaja namijenjenu djeci koja odrastaju u uvjetima siromaštva pa predlažem zajedničku suradnju kako bi svoj djeci olakšali zdravstvene poteškoće i poboljšali kvalitetu života – izjavio je Vjekoslav Potočanac.

– Škola je svakako otvorenja za suradnju i povezivanje s ostalim učenicima kojima je u cilju ovakvim hvalevrijednim akcijama poboljšati kvalitetu života naše djece, ali i osoba starije životne dobi – izjavio je Hrvoje Galić, ravnatelj OŠ fra Kaje Adžića Pleternica.

Ravnatelj OŠ „Mladost“ Boško Obradović također je naglasio kako je škola otvorena za suradnju te dodaje: – Suradnja s drugim mjestima nam nije strana jer naša škola već duži niz godina surađuje s raznim volonterskim udrugama pa me veseli što se ova priča nastavlja i s Pleternicom.

Osim djece i mladih, izravni korisnici su i osobe starije životne dobi kojima će se pružiti volonterske usluge socijalnog karaktera (usluge prijevoza liječniku, na tržnicu, banku, zdravstvene radionice i sl.).

– Matica umirovljenika u Jakšiću broji jako velik broj korisnika koji su vrlo dobro organizirani te otvoreni za nove ideje. Vjerujem kako će ova pleterničko-jakšička priča uspješno zaživjeti jer osim vrlo aktivne Matice umirovljenika, u Jakšiću postoji i Udruga Mladih koja je jednako tako spremna pomoći u podizanju kvalitete života svih sumještana.- izjavio je Ivica Kovačević.

Pleternica koristi sve mogućnosti europskih i nacionalnih natječaja kako bi osigurala brojne mjere za treću dob.

-Stvoriti aktivnu zajednicu u manjim sredinama je puno veći posao nego što je to u većim gradovima. No, dugi niz godina provodimo projekte socijalnog karaktera usmjerenih na treću životnu dob. Posebno me veseli ova suradnja jer želim da i budući korisnici u nama pronađu partnera te da se mogu osloniti na to da ćemo uvijek imati određene aktivnosti u kojima surađujemo – zaključila je Šarić.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content