Povratak
Postavljena skulptura Friedricha Salomona Kraussa: “Skulptura mora imati ljudsku dimenziju i mora zračiti emocijom”

Postavljena skulptura Friedricha Salomona Kraussa: “Skulptura mora imati ljudsku dimenziju i mora zračiti emocijom”

Često možda i ne cijenimo na pravi način sve što je učinjeno, možda i ne cijenimo prednosti Europske unije, ali kada vidimo što je sve učinjeno europskim sredstvima doista moramo biti zadovoljni. Naravno, tog ne bi bilo bez timskog rada svih nas, našeg zajedništva. Zajedno radimo, zajedno brojimo naše rezultate među kojima je i ovaj večerašnji događaj - zaključila je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

Postavljanje ove reprezentativne skulpture je samo jedna u nizu aktivnosti koje su dio velikog projekta „Svijeta graševine“. Projekt punog naziva „Svijet graševine-Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje jedan je od većih projekata koje provodi Grad Pleternica u suradnji s gradom Pakracom koji je nositelj projekta te partnerima Požeško slavonskom županijom, Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije, Javnom ustanovom Pleternica, Muzejom grada Pakraca i Gradskom knjižnicom Pakrac uz podršku Panore kao regionalnog koordinatora naše županije.

– Projekt je vrijednosti više od 65 milijuna kuna i iznos EU sufinanciranja je 85 posto, a od navedenog iznosa gotovo 30 milijuna kn pripada Gradu Pleternici za provedbu projektnih aktivnosti koje su orijentirane, ne samo na izgradnju Muzeja bećarca koji je dio ovog Trga, već su planirane na način da potaknu kulturno turistički razvoj grada – rekla je u uvodnom dijelu ravnateljica Javne ustanove Pleternica, Jasna Hoffmann.

Friedrich Salomon Krauss, izrazito je plodni etnolog, folklorist, filolog i seksolog, rođen 1859. godine koji je u svojim djelima Pleternicu naziva rodnim mjestom. Veliki broj Kraussovih djela još uvijek nije objavljen, a ona koja su objavljena nisu dostupna hrvatskoj javnosti. Brojna djela nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama, kamo su prebjegli njegovi potomci prije početka 2. svjetskog rata. S obzirom da je objavljivao narodne pjesme, običaje, a posebice se među njima ističu deseterački napjevi poput bećarca.

– Svaki projekt koji radimo mora, osim infrastrukture, sadržavati edukaciju, promociju, brojne sastanke, ali i ono nešto što će ga izdvojiti iz mase projekata, a kod nas je jedna od tih zanimljivosti upravo Krauss. Zamisao je bila da u koje god doba dana ili noći prolazite ovim našim Trgom bećarca ugledat ćete stara i nova lica, stalne posjetitelje i slučajne prolaznike, ali od danas je jedno sigurno a to je Kraussova skulptura koja je zasjela na ove tribine – navodi Hoffmann.

Autorica djela, akademska kiparica Tatjana Kostanjević ističe kako joj je lokacija postavljanja skulpture, pleternički Trg bećarca, bio veliko nadahnuće i inspiracija.

– Držim da skulptura mora imati ljudsku dimenziju i da mora zračiti emocijom. Mora imati tu dodanu vrijednost kako bi bila bliska ljudima, a ne biti nedodirljiv spomenik. To je nekako i moje životna kiparska misija. Vodila sam se time kada sam radila sve druge postavljene skulpture, a sada i Kraussa – rekla je Kostanjević.

Svoje zadovoljstvo još jednim jedinstvenim iskorakom u očuvanju tradicije, izrazila je i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

– Grad Pleternica, zahvaljujući ponajprije mojoj prethodnici Antoniji Jozić, u ovom periodu broji više od 15 europskih projekata, više od 400 milijuna kuna, koji su promijenili vizure našeg grada. S našim proračunskim sredstvima to ne bi napravili. Često možda i ne cijenimo na pravi način sve što je učinjeno, možda i ne cijenimo prednosti Europske unije, ali kada vidimo što je sve učinjeno europskim sredstvima doista moramo biti zadovoljni. Naravno, tog ne bi bilo bez timskog rada svih nas, našeg zajedništva. Zajedno radimo, zajedno brojimo naše rezultate među kojima je i ovaj večerašnji događaj – zaključila je Šarić.

Projekt u sklopu kojeg je i skulptura Kraussa započela je kao pleternička gradonačelnica današnja požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Stoga je i ona izrazila zadovoljstvo zbog još jednog pleterničkog uspjeha.

– Ponosna sam na sve koji su nastavili s jednakim žarom i entuzijazmom ovdje raditi pozicionirajući Pleternicu kao mjesto ugodnog življenja, susreta i zajedništva, Pratim sve što se događa. Ne samo što sam bila gradonačelnica Pleternice već i stoga što je Požeško-slavonska županija partner na ovom projektu i radimo i dalje na uspostavni Muzeja bećarca. Projekt je bitan, ne samo za grad Pleternicu, on je bitan i u kontekstu cijele županije jer se na zapadu županije, u Pakracu, obnavlja Spahijski podrum, zaštićeno kulturno dobro. A cijeli projekt Svijeta graševine zasigurno će biti jedan okidač razvoja, a to će, vjerujem, biti zaokruženo kada se u Kutjevu izgradi i Kuća graševine – rekla je Jozić.

A da Krauss i svi na Trgu bećarca doista i poslušaju živi kultni napjev, pobrinuli su se članovi KUD-a Orljava koji su izveli javnu probu.

 

Vezane vijesti

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content