Povratak
Povodom 750 godina od prvog spomena Pleternice: ”Želimo oživjeti bogatu pleterničku povijest”

Povodom 750 godina od prvog spomena Pleternice: ”Želimo oživjeti bogatu pleterničku povijest”

Dr. Damir Sviben ističe da se upustio u zahtjevan posao obrade i prezentacije povijesti Pleternice kao zaljubljenik u ovaj prekrasan kraj.

U povodu obilježavanja 750. obljetnice prvog spomena imena Pleternice, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica uz potporu Grada Pleternice i gradske Turističke zajednice organizira predavanja o povijesti grada i pleterničkog kraja.

Ciklus je započeo predavanjem “Pleterničke priče – skice iz pleterničke povijesti” entuzijasta i istraživača povijesti tog kraja dr. Damira Svibena, jednog od inicijatora ove priče. Sviben ističe da se upustio u zahtjevan posao obrade i prezentacije povijesti Pleternice kao zaljubljenik u ovaj prekrasan kraj. Napominje da su na ovom području živjeli i drugi ljudi i narodi nedovoljno opisanih i istraženih sudbina i povijesti, a čija nas ostavština može uputiti u smjernice za budućnost, ali i povezanost i s istokom i sa zapadom, koje nismo svjesni. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić napomenula je da se priprema cjelogodišnji program te da će se sve manifestacije povezati s važnom obljetnicom. U sklopu toga su i predavanja o povijesti Pleternice.

– Želimo oživjeti najvažnije događaje iz naše povijesti, istražiti neistraženo te se prvi put dotaknuti ključnih trenutaka iz povijesti Pleternice. Ovaj program je prvi, ali važan korak u sistematizaciji, ažuriranju, obradi i prezentaciji povijesne građe koju su sakupili entuzijasti koji čuvaju neistraženo pleterničko blago. Pleternica i njezini stanovnici zaslužuju da se prebogata povijest zapiše i sačuva za buduće generacije – rekla je gradonačelnica Jozić.

Izvor: lokalni.vecernji.hr

Vezane vijesti

Pleterničani i gosti ispunili šor: “Hvala vam što ste svojim dolaskom iskazali ljubav prema tradiciji”

Pročitaj više

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content