Povratak
Povodom 750 godina od prvog spomena Pleternice: ”Želimo oživjeti bogatu pleterničku povijest”

Povodom 750 godina od prvog spomena Pleternice: ”Želimo oživjeti bogatu pleterničku povijest”

Dr. Damir Sviben ističe da se upustio u zahtjevan posao obrade i prezentacije povijesti Pleternice kao zaljubljenik u ovaj prekrasan kraj.

U povodu obilježavanja 750. obljetnice prvog spomena imena Pleternice, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica uz potporu Grada Pleternice i gradske Turističke zajednice organizira predavanja o povijesti grada i pleterničkog kraja.

Ciklus je započeo predavanjem “Pleterničke priče – skice iz pleterničke povijesti” entuzijasta i istraživača povijesti tog kraja dr. Damira Svibena, jednog od inicijatora ove priče. Sviben ističe da se upustio u zahtjevan posao obrade i prezentacije povijesti Pleternice kao zaljubljenik u ovaj prekrasan kraj. Napominje da su na ovom području živjeli i drugi ljudi i narodi nedovoljno opisanih i istraženih sudbina i povijesti, a čija nas ostavština može uputiti u smjernice za budućnost, ali i povezanost i s istokom i sa zapadom, koje nismo svjesni. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić napomenula je da se priprema cjelogodišnji program te da će se sve manifestacije povezati s važnom obljetnicom. U sklopu toga su i predavanja o povijesti Pleternice.

– Želimo oživjeti najvažnije događaje iz naše povijesti, istražiti neistraženo te se prvi put dotaknuti ključnih trenutaka iz povijesti Pleternice. Ovaj program je prvi, ali važan korak u sistematizaciji, ažuriranju, obradi i prezentaciji povijesne građe koju su sakupili entuzijasti koji čuvaju neistraženo pleterničko blago. Pleternica i njezini stanovnici zaslužuju da se prebogata povijest zapiše i sačuva za buduće generacije – rekla je gradonačelnica Jozić.

Izvor: lokalni.vecernji.hr

Vezane vijesti

Završena Škola plivanja: „Imamo 26 novih plivača s pleterničkog područja“

Pročitaj više

Započela 3. faza radova na vatrogasnom domu u Požeškoj Koprivnici: „Primarni cilj nam je ravnomjeran razvoj svih naselja“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content