Povratak
Proglašena elementarna nepogoda: “Suša uzrokovala velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji”

Proglašena elementarna nepogoda: “Suša uzrokovala velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji”

Pozivamo sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave na propisanom obrascu u roku od osam dana od dana donošenja Odluke. Štetu je potrebno prijaviti nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Dugotrajno sušno razdoblje sa minimalnom količinom oborina te ekstremno visoke temperature tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uzrokovalo je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji, navode iz Požeško-slavonske županije koja je proglasila elementarnu nepogodu.

Navode kako se i ove godine, posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima, no već sad procjenjuje se pad prinosa kukuruza 60%, ječma 40%, suncokreta 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda ostalog bilja. Suša je zahvatila veliki dio poljoprivrednih površina u Županiji. Poljoprivredne kulture uglavnom nisu osigurane od suše.

Zbog šteta nastalih kao posljedica suše u 2022. godini, a na zahtjev općina/gradova sukladnih Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda proglašena je prirodna nepogoda – suša za područje gradova: Požega, Lipik, Kutjevo, Pakrac i Pleternica i općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika.

Pozivamo sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave na propisanom obrascu u roku od osam dana od dana donošenja Odluke. Štetu je potrebno prijaviti nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda potom će u roku od 50 dana od donošenja odluke o prirodnoj nepogodi, dati konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku te isto prijaviti prijave Županijskom povjerenstvu, koje će potom konačnu procjenu štete dostaviti Državnom povjerenstvu u roku 60 dana od dana donošenja spomenute odluke putem Registra šteta.

Pozivamo sve poljoprivrednike, fizičke i pravne osobe, upisane u Upisnik poljoprivrednika da prijave štetu na svojim poljoprivrednim usjevima/nasadima nastalu zbog dugotrajne suše.

Prijave se mogu podnijeti na adresi Grada Pleternice, Trg hrvatskih branitelja 1, Pleternica, od 07.09.-14.09.2022. u vremenu od 08,00 do 14,00 sati.

Za prijavu je potrebno ispuniti Obrazac prijave štete (Obrazac PN) – koji se nalazi u privitku ovog poziva ili ga preuzeti u prostorijama Gradske uprave Grada Pleternice.

U Obrascu prijave štete (Obrazac PN) je potrebno navesti katastarsku česticu i površinu te postotak štete za ratarske/povrtlarske kulture, a za dugogodišnje nasade potrebno je uz površinu navesti i broj komada te obavezno za sve navedene kulture navesti ugovoreno osiguranje. Ukoliko je šteta nastala na ekološkoj proizvodnji, isto je potrebno naznačiti na Obrascu PN.

Prilikom prijave uz popunjen Obrazac PN obavezno priložiti:

1. Obrazac – Izjava za poljoprivrednike

2. Dokaz o prijavi potpore za 2022. godinu APPRR-u – preslika lista A i B Zahtjeva za potporu.

Potrebna dokumentacija kao i Odluka se nalaze u prilogu teksta.

Vezane datoteke

Vezane vijesti

Turnir Matica umirovljenika u pikadu: “Želim vam puno sreće u natjecanju, ali još više ovakvog druženja i zajedništva.”

Pročitaj više

11. rođendan PLINK-a: „Poduzetništvo nam je ključ, radna mjesta su glavna, a onda dolazi sve ostalo.“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content