Povratak
Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici: “Ovakav pristup i dolazak Vlade su veliki vjetar u leđa”

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici: “Ovakav pristup i dolazak Vlade su veliki vjetar u leđa”

Meni je izuzetno drago da je sjednica Savjeta upravo u gradu Pleternici, gradu koji mijenja svoje vizure kroz projekte financirane sredstvima Europske unije i kroz podršku naših nacionalnih ministarstava - rekla je Marija Šarić

– Današnji dolazak je veliki vjetara u leđa i podrška da razvijamo naše male sredine kao mjesta ugodnog življenja za naše sugrađane. Meni je izuzetno drago da je sjednica Savjeta upravo u gradu Pleternici, gradu koji mijenja svoje vizure kroz projekte financirane sredstvima Europske unije i kroz podršku naših nacionalnih ministarstava – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice nakon održane sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici.

Istaknula je nadalje kako bi bilo teško malim gradovima poput Pleternice ostvariti ovakav razvoj bez velike podrške. – Da nema europskih sredstava te kvalitetne svakodnevne komunikaciju s našim ministarstvima, s kojima sve one male životne probleme rješavamo na dnevnoj razini, taj posao bi bio nemoguć – zaključila je Šarić.

Jedna od 5 čelnika slavonskih županija je i Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije koja je istaknula kako se u našoj županiji u ovom trenutku provode projekti vrijedni 1,6 milijardi kuna koji se financiraju sredstvima EU. – Završili smo plan razvoja Požeško-slavonske županije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje i u njega uvrstili projekte vrijednosti gotovo milijardu eura. Na onim iskustvima koje imamo iz prethodnog razdoblja, na iskustvima koje ja imam kroz dva mandata kao gradonačelnica Grada Pleternice, vjerujem da možemo povećati apsorpciju sredstva iz Europske unije, vjerujem da svi projekti o kojima smo danas razgovarali mogu biti realizirani – navela je Jozić.

Na sjednici u Pleternici članovima Savjeta predstavljena je informacija o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum i Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, informacija o provedbi projekata iz područja poljoprivrede te prilike za nova ulaganja iz Europskog socijalnog fonda. Uz više ministara i slavonskih župana na sjednici su bili i lokalni čelnici požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnici Požege, Pleternice, Kutjeva i Lipika, dr.sc. Željko Glavić, Marija Šarić, Josip Budimir i Vinko Kasana te općinski načelnici Brestovca, Čaglina Jakšića i Kaptola, Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević i Mile Pavičić.

Savjetom, koji je osnovan 2017. godine je kao i do sada predsjedao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković koji je poručio kako je kroz pet godina na svim dosadašnjim sjednicama Savjeta poslana jasna poruka koliko je Slavonija važna za Vladu RH i koliko je budućnost i razvoj Slavonije važan za Hrvatsku.

– Od listopada 2016. do 30. rujna ove godine isplaćeno je 10,3 milijarde kuna, a od zadnjeg sastanka Savjeta u Našicama u pogledu ugovaranja iznos je podignut za više od dvije milijarde kuna. Sklopljen je i Dodatak II. Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema u koji je uključeno 38 novih razvojnih i strateških projekata u vrijednosti od 10 milijardi kuna – istaknuo je Plenković.

Istaknuo je i zadovoljstvo novim rješenjem za kartu potpora, istaknuvši da je prethodno objektivno bilo nepravedno prema gospodarskim subjektima u Slavoniji. – To su ozbiljni iskoraci i ozbiljan signal ulagačima koji žele pokrenuti proizvodnju i otvarati radna mjesta u slavonskim županijama – zaključio je.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content