Povratak
Trg bećarca u udžbeniku hrvatskog jezika za osnovnoškolce koji se koristi diljem Hrvatske!

Trg bećarca u udžbeniku hrvatskog jezika za osnovnoškolce koji se koristi diljem Hrvatske!

- Zadovoljna sam, sretna i ponosna zbog ishoda same knjige jer se koristi u svim regijama, a radi se o 70-ak škola diljem Hrvatske, dakle od Dubrovnika, preko Zagreba do Vukovara - kaže jedna od autorica, Anita Katić

Projekti sufinancirani sredstvima Europske unije za glavni cilj nemaju izgradnju i opremanje neke građevine, već upravo suprotno promociju teme zbog koje se građevina radi. Tako je i pleternički Trg bećarca nastao kao infrastrukturna pomoć promociji slavonske kulturne baštine u cijelosti, a napose njenog segmenta – bećarca.

Vidljivo je tako kako je promocija bećarca kao zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a sve rasprostranjenija u Hrvatskoj, ali i van granica Lijepe naše. Jednu od najboljih promocija bećarac je dobio upravu u nedavno odobrenom udžbeniku hrvatskog jezika za učenike sedmih razreda osnovnih škola. Svoje oduševljenje time nije krila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

– Moram priznati da sam iznenađena jer dok udžbenik nije izišao iz tiska nisam imala nikakve spoznaje da bi se naš trg i naš bećarac mogli naći u udžbeniku. Veliko nam je to priznanje i ogromna promocija našeg grada, ne preostaje mi ništa nego zahvaliti zaslužim autoricama što su implementirali jednu tako važnu temu za Slavoniju u udžbenik i povezali ju s Pleternicom – kaže Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

“Hrvatska riječ 7” autorica Anite Katić, Dalie Mirt i Lidije Vešligaj u nakladi ALFA knjige obrađuje tako sam pojam bećarca, educirajući učenike što on je, kako i kada se pjeva, te povijesti i način izvođenja. Opisni tekst uz fotografije Alena Kocića navodi i zanimljivi detalj samog trga koji reprezentira slavonske njive.

– Kao jedna od autorica spomenutog udžbenika moram istaknuti kako je kolegica Lidija ukazala na tu priču što sam ja naravno objeručke prihvatila jer je ovo moj kraj i moja Slavonija. Zadovoljna sam, sretna i ponosna zbog ishoda same knjige jer se koristi u svim regijama, a radi se o 70-ak škola diljem Hrvatske, dakle od Dubrovnika, preko Zagreba do Vukovara – kaže nam Anita Katić.

– Uvjerena sam kako će zahvaljujući ovom udžbeniku mnogima biti pobuđen interes za bećarcem, a nadam se kako će svi zainteresirani sve daljnje potrebe za edukacijom o bećarcu potražiti upravo u Pleternici u našem Muzeju bećarca za čije je uređenje ovih dana upravo dovršen natječaj – zaključuje Jozić.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content