Povratak
Velikih 115 godina Knjižnice u Pleternici: “Osnovani smo kada i knjižnica u Zagrebu”

Velikih 115 godina Knjižnice u Pleternici: “Osnovani smo kada i knjižnica u Zagrebu”

Želimo posjetiteljima ponuditi jednu cjelokupnu priču, da dođu u naš centar, ali i da nakon toga borave u svakom našem objektu, od knjižnice do tržnice, u svim našim zgradama koje stavljamo u funkciju turizma i ovom konferencijom to sve povezati. Želimo tako ispričati jednu našu pleterničku priču, jer sve što zajedno radimo, tako stvaramo i jedan zajednički proizvod - rekla je Marija Šarić.

Konferencijom “Knjižnice u funkciji turizma” prigodno na Svjetski dan turizma obilježena je velika obljetnica Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, njenih 115 godina postojanja. Veliki je to jubilej koji je posebno emotivno doživio njen ravnatelj Franjo Novak.

– Dio sam knjižnice od obljetnice 80 godina postojanja, a posebno sam ponosan na današnjih 115 godina. Knjižnica u Pleternici osnovana je kada i knjižnica u Zagrebu 1907. godine. To je bila sjajna priča, odmah od početka razmišljalo se daleko. Danas pleternička knjižnica ima 800 članova i za naš broj stanovnika je izuzetan broj. Knjižnica u Pleternici je zapravo čudo, svi je vole, svi je obožavaju i pomažu. I naši projekti u knjižnici su se razvili, kao i “Knjignik” koji nam okuplja veliki broj djece i njihovih roditelja – istaknuo je u svom govoru Novak.

Pleternička gradonačelnica Marija Šarić je pojasnila koja je veza knjižnice i turizma te kako na obostrano zadovoljstvo ova dva naizgled nespojiva pojma mogu funkcionirati kao cjelina.

– Upravo na Svjetski dan turizma organizirali smo obilježavanje 115 godina naše knjižnice u Pleternici, jer mi kroz naše ključne proizvode – naš Muzej bećarca i Interpretacijski centar sve naše objekte želimo staviti u svrhu turizma. Pričati jednu zajedničku priču na području grada, da svi živimo turizam, jer ono što se događa vidimo kroz turističke brojke. Naravno da ne pričamo o velikim tisućama, ali raste nam broj posjetitelja i dolazaka u velikim postotcima. Upravo želimo njima ponuditi jednu cjelokupnu priču, da dođu u naš centar, ali i da nakon toga borave u svakom našem objektu, od knjižnice do tržnice, u svim našim zgradama koje stavljamo u funkciju turizma i ovom konferencijom to sve povezati. Želimo tako ispričati jednu našu pleterničku priču, jer sve što zajedno radimo, tako stvaramo i jedan zajednički proizvod – rekla je Šarić.

Jedna od predavačica je bila i Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam koja je istaknula kako je sjajna ideja stavljanja knjižnica na turističku kartu ponude grada.

– Itekako je spojivo, knjižnica i turizam, jer današnji turisti tragaju za kulturom života i rada i samo onim što je očuvano kroz tu destinaciju. Upravo se kroz knjižnice na neki način uvlače u život lokalne zajednice. To su mjesta gdje oni mogu zapravo otkriti duh tog kraja. U kontekstu brendiranja “Slavonije kao turističke destinacije” upravo smo glavni faktor razlikovanja pronašli u ljudima u cijelim ovom prostoru i onome što je ostalo sačuvano. Turisti u biti i traže upravo takva mjesta gdje mogu uroniti u te očuvane vrijednosti i baštinu. Ovdje u Pleternici vidimo ogromne pomake i ovdje turisti stvarno imaju što za raditi i vidjeti – zaključila je.

Među brojnim obrađenim temama na konferenciji, koja je polučila veliku razmjenu iskustva, osim predavanja Boranić Živoder sa temom Kulturni turizam u Slavoniji okupljeni su mogli čuti i predavanja Krunoslava Matesiśa “Kaptol 1221. – 2021. Monografija u prilog unaprjeđenja turističkog razvoja općine, županije i naše Slavonije”, Silvije Šokić “Gradska Knjižnica Našice u funkciji promocije Grada”, Klaudije Mandić “Vinkovci – Grad Koji Voli Knjigu”, Ismene Meić “Gradska knjižnica Paromlin kao novi simbol Zagreba” Ivane Turk i Merien Hadrović “GISKO na turističkoj karti grada i županije”, Ružice Bobovečki “Kultura i uloga knjižnice u funkciji kulturnog turizma”, Monike Lucić – Fider “Gradska knjižnica Pakrac: Turistički potencijal za budućnost” te Aleksandre Šutalo, ravnateljice požeške knjižnice sa temom “Knjižnica kao destinacija?”

Vezane vijesti

Pleterničani i gosti ispunili šor: “Hvala vam što ste svojim dolaskom iskazali ljubav prema tradiciji”

Pročitaj više

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content