Povratak
Za podizanje kvalitete života iz proračuna najviše izdvojila Pleternica

Za podizanje kvalitete života iz proračuna najviše izdvojila Pleternica

Grad Pleternica predvodi u poretku gradova, gleda li se postotak izdvojenih sredstava iz proračuna za unapređenje kvalitete stanovanja i zajednice. U 2018. godini Grad je izdvojio 59,13 posto sredstava.

Riječ je o šest parametara u koje gradovi ulažu i koja smo analizirali – razvoj stanovanja, razvoj zajednice, opskrba vodom, ulična rasvjeta, istraživanje i razvoj stanovanja i komunalnih pogodnosti i ostali rashodi vezani za stanovanje i komunalne pogodnosti koji nisu drugdje svrstani. Iz analize je vidljivo da je  2018. godina bila prijelomna u povučenom novcu iz EU i mogućnošću da se zato i više novaca usmjeri u radove kojima će se poboljšati kvaliteta života. U velikom broju gradova ta sredstva povećana za dva do tri puta. Među prvih deset, svrstali su se mali i srednji gradovi, koji se sve više trude prilagoditi infrastrukturu potrebama građana.

Danas je  kvaliteta života  visoko na listi prioriteta gradskih uprava u svijetu, pa i kod nas, zbog čega je i pokrenuto niz projekata i programa usmjerenih na poboljšanje stanja života, te barem trećina proračuna odlazi u tu svrhu. Mijenjaju se prostorni planovi, ulaže u lakšu kupovinu nekretnina, u kvalitetu prometa, dostupnosti najvažnijih institucija…

Preduvjet za kvalitetu svakog građanina je zasigurno mjesto za stanovanje, pa stoga mnogi gradovi pomažu stanovništvu u kupnji prve nekretnine ili zemljišta. Za kvalitetu je važna i prometna povezanost, gradnja kvalitetnijih objekata ili njihova obnova, dostupnost objektima važnima za primjerice obrazovanje ili zdravlje…

EU ima razne natječaje za unapređenje urbanih sredina, a upravo su iz tih sredstava gradovi posljednjih godina povukli značajna sredstva za pružanje kvalitetnije usluge stanovanja. Riječ je o mnogim komunalnim i infrastrukturnim projektima od vodne i kanalizacijske mreže, reciklažnih dvorišta, pa do postavljanja nove rasvjete, uređenja parkova, obnove objekata itd.

Grad Pleternica predvodi u poretku gradova, gleda li se postotak izdvojenih sredstava iz proračuna za unapređenje kvalitete stanovanja i zajednice. U 2018. godini Grad je izdvojio 59,13 posto sredstava.

– Pleternica se već duži niz godina nalazi među top 10 gradova u RH po povlačenju sredstava EU, a njih upravo koristimo za razvoj zajednice odnosno ulaganja kojim podižemo kvalitetu življenja u našem gradu. Jako mi je bitan ravnomjerni razvoj i dostupnost javnih usluga u našim naseljima pa se stoga i ova ulaganja odnose na izdvajanja za geodetske i katastarske usluge (podsjećam da smo imali katastarsku izmjeru k.o. Bučje) te prostorne i urbanističke-planove kao temelj za daljnji razvoj grada, a time i zajednice.

Značajna sredstva uložena su obnovu javnih objekata po našim naseljima – Centar hrvatskih branitelja, obnovu rodne kuće dr. Andrije Štampara te ulaganja u vodopskrbu, odvodnju te javnu rasvjetu. Najveći EU projekti koje smo provodili u 2018. godini su izgradnja Muzeja bećarca s uređenjem okoliša te projekt Interpretacijskog centra Terra Panonica. No 2018. godina je bila i godina u kojoj su stupile na snagu Izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave te je naš “izvorni” proračun narastao na gotovo 25 milijuna kuna. Obzirom da smo imali spremne projekte krenuli smo u njihovu realizaciju. Podsjetit ću i da je Pleternica po podacima DZS-a bila rekorder po rastu zaposlenih. Pleternica je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, često spominjana u nacionalnim medijima kao mala sredina koja učinkovito koristi EU sredstva, kao jedinica lokalne samouprave sa svega 8 zaposlenih, kao grad povoljnog poslovnog okruženja, grad bezuvjetnog nalaza državne revizije. No znamo da nas čeka još puno posla. Uspjehe doživljavamo kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru – ostvarujući viziju našeg grada, grada ugodnog življenja koji svoji potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Trenutačno se u Gradu provodi projekt aglomeracije vrijedan  oko 230 milijuna kuna i najveći je projekt ikad na području grada. U proljeće kreće gradnja Gradske tržnice čija je vrijednost osam milijuna kuna. Zatim, 16 milijuna izdvaja se za projekt  energetske obnove osnovne škole, a u tekućoj fazi obnove srednje škole vrijednosti pet milijuna kuna ugrađuje se stolarija i kreću radovi na fasadi.  Obavlja se i energetska obnova zgrada DVD-ova, a očekuje se i ishođenje građevinske dozvole za dogradnju dječjeg vrtića te izgradnju bazena za školu plivanja za što projekti već postoje.  Plan je i završiti šetnicu uz rijeku Orljavu, uskoro kreće postavljanje dječjih igrališta te, u nekim naseljima i izgradnja nogostupa.

Izvor: Gradonačelnik.hr

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content