Povratak
Za podizanje kvalitete života iz proračuna najviše izdvojila Pleternica

Za podizanje kvalitete života iz proračuna najviše izdvojila Pleternica

Grad Pleternica predvodi u poretku gradova, gleda li se postotak izdvojenih sredstava iz proračuna za unapređenje kvalitete stanovanja i zajednice. U 2018. godini Grad je izdvojio 59,13 posto sredstava.

Riječ je o šest parametara u koje gradovi ulažu i koja smo analizirali – razvoj stanovanja, razvoj zajednice, opskrba vodom, ulična rasvjeta, istraživanje i razvoj stanovanja i komunalnih pogodnosti i ostali rashodi vezani za stanovanje i komunalne pogodnosti koji nisu drugdje svrstani. Iz analize je vidljivo da je  2018. godina bila prijelomna u povučenom novcu iz EU i mogućnošću da se zato i više novaca usmjeri u radove kojima će se poboljšati kvaliteta života. U velikom broju gradova ta sredstva povećana za dva do tri puta. Među prvih deset, svrstali su se mali i srednji gradovi, koji se sve više trude prilagoditi infrastrukturu potrebama građana.

Danas je  kvaliteta života  visoko na listi prioriteta gradskih uprava u svijetu, pa i kod nas, zbog čega je i pokrenuto niz projekata i programa usmjerenih na poboljšanje stanja života, te barem trećina proračuna odlazi u tu svrhu. Mijenjaju se prostorni planovi, ulaže u lakšu kupovinu nekretnina, u kvalitetu prometa, dostupnosti najvažnijih institucija…

Preduvjet za kvalitetu svakog građanina je zasigurno mjesto za stanovanje, pa stoga mnogi gradovi pomažu stanovništvu u kupnji prve nekretnine ili zemljišta. Za kvalitetu je važna i prometna povezanost, gradnja kvalitetnijih objekata ili njihova obnova, dostupnost objektima važnima za primjerice obrazovanje ili zdravlje…

EU ima razne natječaje za unapređenje urbanih sredina, a upravo su iz tih sredstava gradovi posljednjih godina povukli značajna sredstva za pružanje kvalitetnije usluge stanovanja. Riječ je o mnogim komunalnim i infrastrukturnim projektima od vodne i kanalizacijske mreže, reciklažnih dvorišta, pa do postavljanja nove rasvjete, uređenja parkova, obnove objekata itd.

Grad Pleternica predvodi u poretku gradova, gleda li se postotak izdvojenih sredstava iz proračuna za unapređenje kvalitete stanovanja i zajednice. U 2018. godini Grad je izdvojio 59,13 posto sredstava.

– Pleternica se već duži niz godina nalazi među top 10 gradova u RH po povlačenju sredstava EU, a njih upravo koristimo za razvoj zajednice odnosno ulaganja kojim podižemo kvalitetu življenja u našem gradu. Jako mi je bitan ravnomjerni razvoj i dostupnost javnih usluga u našim naseljima pa se stoga i ova ulaganja odnose na izdvajanja za geodetske i katastarske usluge (podsjećam da smo imali katastarsku izmjeru k.o. Bučje) te prostorne i urbanističke-planove kao temelj za daljnji razvoj grada, a time i zajednice.

Značajna sredstva uložena su obnovu javnih objekata po našim naseljima – Centar hrvatskih branitelja, obnovu rodne kuće dr. Andrije Štampara te ulaganja u vodopskrbu, odvodnju te javnu rasvjetu. Najveći EU projekti koje smo provodili u 2018. godini su izgradnja Muzeja bećarca s uređenjem okoliša te projekt Interpretacijskog centra Terra Panonica. No 2018. godina je bila i godina u kojoj su stupile na snagu Izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave te je naš “izvorni” proračun narastao na gotovo 25 milijuna kuna. Obzirom da smo imali spremne projekte krenuli smo u njihovu realizaciju. Podsjetit ću i da je Pleternica po podacima DZS-a bila rekorder po rastu zaposlenih. Pleternica je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, često spominjana u nacionalnim medijima kao mala sredina koja učinkovito koristi EU sredstva, kao jedinica lokalne samouprave sa svega 8 zaposlenih, kao grad povoljnog poslovnog okruženja, grad bezuvjetnog nalaza državne revizije. No znamo da nas čeka još puno posla. Uspjehe doživljavamo kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru – ostvarujući viziju našeg grada, grada ugodnog življenja koji svoji potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Trenutačno se u Gradu provodi projekt aglomeracije vrijedan  oko 230 milijuna kuna i najveći je projekt ikad na području grada. U proljeće kreće gradnja Gradske tržnice čija je vrijednost osam milijuna kuna. Zatim, 16 milijuna izdvaja se za projekt  energetske obnove osnovne škole, a u tekućoj fazi obnove srednje škole vrijednosti pet milijuna kuna ugrađuje se stolarija i kreću radovi na fasadi.  Obavlja se i energetska obnova zgrada DVD-ova, a očekuje se i ishođenje građevinske dozvole za dogradnju dječjeg vrtića te izgradnju bazena za školu plivanja za što projekti već postoje.  Plan je i završiti šetnicu uz rijeku Orljavu, uskoro kreće postavljanje dječjih igrališta te, u nekim naseljima i izgradnja nogostupa.

Izvor: Gradonačelnik.hr

Vezane vijesti

Pleterničani i gosti ispunili šor: “Hvala vam što ste svojim dolaskom iskazali ljubav prema tradiciji”

Pročitaj više

Velikih 15 godina manifestacije “Običaji starog zavičaja”

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content