Povratak
Započela katastarska izmjera građevinskog područja u četiri pleterničke katastarske općine

Započela katastarska izmjera građevinskog područja u četiri pleterničke katastarske općine

Upravo ovim projektom, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Državnoj geodetskoj upravi odradit će se katastarska izmjera građevinskog zemljišta. Dakle to je ova prva faza samih izmjera i to u katastarskoj općini Frkljevci, Zagrađe, Brodski Drenovac i Buk – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Službeno su započeli radovi na katastarskoj izmjeri koja se provodi temeljem višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. na području grada Pleternice. Ovi radovi obuhvatit će katastarske općine Buk, Zagrađe, Brodski Drenovac i Frkljevce, u svrhu izrade katastra nekretnina, obnove i osnivanja zemljišne knjige. Županica Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić su otkrivanjem table označili početak radova.

– Ovo nije prvi projekt na području grada Pleternice. Važno je za reći da je Grad Pleternica naš redovni partner na ovim projektima, no ne samo Grad već i Požeško-slavonska županija. Stoga se zahvaljujem prije svega gradonačelnici Mariji Šarić i županici, ujedno i bivšoj gradonačelnici Antoniji Jozić, koje su prepoznale potrebu i animiraju građane na određeni način. Sve kako bismo u konačnici imali obnovljeni katastar i zemljišnu knjigu. Ova aktivnost je dio jedne velike aktivnosti koju provodi Vlada Republike Hrvatske putem Državne geodetske uprave, a to je višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za ukupno područje Republike Hrvatske – rekao je Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Radi se o investiciji od gotovo 3 milijarde kuna za cijelu RH, a radovi koji se obavljati idućih deset godina. Rezultate ove aktivnosti na području grada Pleternice, navodi investitor, možemo očekivati već krajem ove godine, investicija je vrijedna 6.5 milijuna kuna i tim će se obuhvatiti četiri katastarske općine u površini od 1.200 hektara. Projekt je naravno značajan za ukupan razvoj ove regije i ovoga grada, koji će zapravo pripomoći za ukupan gospodarski napredak u Republici Hrvatskoj.

– Izuzetno mi je drago što danas kreće jedan veliki projekt koji je izuzetno bitan za naše sugrađane. Ono što uvijek zanima naše sugrađane koji žele proširivati svoju djelatnost i svoje investicije to su sređene zemljišno knjižni izvadci i sređene zemljišne knjige. Upravo ovim projektom, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Državnoj geodetskoj upravi odradit će se katastarska izmjera građevinskog zemljišta. Dakle to je ova prva faza samih izmjera i to u katastarskoj općini Frkljevci, Zagrađe, Brodski Drenovac i Buk – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Požeško-slavonska županica, Antonija Jozić istaknula je kako je prvi njen ugovor kao gradonačelnice Pleternice bio ugovor o provođenju katastarske izmjere katastarske općine Bučje.

– Tada su se u to vrijeme te izmjere radile na način da je 40 posto financirala Državna geodetska uprava, a 60 posto jedinica lokalne samouprave ili sami građani. Danas svjedočimo jednom lijepom trenutku kada će četiri katastarske općine s područja Pleternice započeti katastarsku izmjeru građevinskog područja. Ovom prilikom se naravno zahvaljujem Državnoj geodetskoj upravi, ravnatelju, izvođačima i nadzoru radova, našem Područnom uredu za katastar i gruntovnici u Općinskom sudu u Požegi, na svim aktivnostima i pomoći. Velika zahvala prvenstveno Vladi Republike Hrvatske što su prepoznali da je ovo temelj zapravo općenito gospodarskog razvoja Hrvatske, te što se u okviru državnog proračuna ove aktivnosti financiraju u stopostotnom iznosu. Dakle niti građani, niti lokalna samouprava neće morati izdvajati sredstva – rekla je Jozić.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content