Povratak
Završen najveći pleternički projekt: “Do danas je kroz Centar prošlo 2.500 posjetitelja”

Završen najveći pleternički projekt: “Do danas je kroz Centar prošlo 2.500 posjetitelja”

Posebno emotivna u svom govoru bila je pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je zahvalila svim gradskim službama i djelatnicima Poduzetničkog centra na uspješnom poslu. Istaknula je kako ova završna konferencija projekta označava novi početak za Pleternicu.

Čak 24,5 milijuna kuna vrijedan je projekt Interpretacijski centar Terra Panonica koji je završnom konferencijom dobio svoj zaključak. Pridodamo li tome činjenicu da je sufinanciran s čak 80 posto sredstava Europske unije možemo slobodno reći kako se radi o jednom od najvećih i najuspješnijih projekata koji je proveo Grad Pleternica.

– Svrha projekta je osvijestiti lokalno stanovništvo i posjetitelje o važnosti prirodne baštine te pozicionirati Pleternicu kao destinaciju prirodne baštine. Cilj koji je ostvaren projektom je održivo korištenje prirodne baštine što doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju grada Pleternice što smo ostvarili kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica te njegove interpretacijske i edukativne programe za različite dobne skupine kroz cijelu godinu – naglasila je predstavljajući projekt Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

Navodi dalje kako je to sve učinjeno kroz velik broj aktivnosti koje je projekt imao, a koje su za rezultate imali obnovu stare kino dvorane, nabavu trističkog vlakića, izgradnju edukativnih staza te niz drugih edukativnih i promotivnih aktivnosti.

Voditelj projekta Domagoj Katić je ustvrdio kako je ovaj projekt idealni pokazatelj mogućnosti koje gradovi imaju u fondovima Europske unije. – Mnogi su se pitali kakve veze imaju Slavonija i more, a mi smo kroz ovaj projekt pokazali tu vezu. Panonsko more je dio naše prošlosti, a njegovi ostatci su danas naša prirodna baština koju putem ovog centra želimo prezentirati svim zainteresiranim skupinama. Povratne informacije kako lokalnog stanovništva tako i ostalih posjetitelja su više nego odlične i na nama je da ovaj projekt nastavi eksponencijalno rasti jer on to svakako i zaslužuje – rekao je Katić.

Posebno emotivna u svom govoru bila je pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je zahvalila svim gradskim službama i djelatnicima Poduzetničkog centra na uspješnom poslu. Istaknula je kako ova završna konferencija projekta označava novi početak za Pleternicu.

– Godinama smo pokušavali realizirati projekt i uspjeli smo to pojavljivanjem Program održivog razvoja korištenja prirodne baštine. Dobili smo ovu dvoranu, ali i jednu veliku dodatnu vrijednosti – dobili smo jedan Interpretacijski centar koji, ne samo da nudi infrastrukturu nego nudi sadržaj i umrežava ljude na području cijele Pleternice. Već danas imamo čvrst dokaz o važnosti ovog centra jer ga je unatoč Covid pandemiji posjetilo preko 2.500 ljudi. Uistinu smo ponosni na taj podatak i snažan nam je to vjetar u leđa – rekla je Šarić.

Požeško-slavonska županica, Antonija Jozić koja je u svojstvu gradonačelnice Pleternice pokrenula ovaj projekt, a samim time je i najzaslužnija osoba za stvaranje i realizaciju, se osvrnula na važnost ovog centra u kontekstu cijele županije te je također iskazala zahvalu svim dionicima projekta.

– Osvijestiti sve nas koje prirodno bogatstvo imamo ovdje, veliki je iskorak i ova dobra priča koja je krenula iz Pleternice ići će i dalje. Prezentacija tog bogatstva također je bitni iskorak u odnosu na sve projekte koji su se provodili jer bez priče izvan granica Požeško-slavonske županije ovo se ne bi dogodilo. Čestitam gradonačelnici Šarić i svim partnerima na projektu, svima koji su vrijedno, kroz proteklih nekoliko godina radili na provedbi ovog projekta i u njemu sudjelovali. Hvala i ministarstvu i SAFU što su prepoznali ovaj projekt kao projekt kojeg je bitno i vrijedno financirati upravo zato kako bismo ostvarili ovakve benefite i da bi kroz ovaj projekt, infrastrukturu koja je napravljena i umrežavanje svih dionika, ostvarili iskorak u smislu gospodarstva. Jer, svaki od projekata na području Pleternice ima komponentu budućeg utjecaja na gospodarstvo i na to sam iznimno ponosna – zaključila je Jozić.

 

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content