Povratak
Završen projekt “Zaželi i ostvari” – ostvareno više od 84.000 sati rada na terenu

Završen projekt “Zaželi i ostvari” – ostvareno više od 84.000 sati rada na terenu

Završna konferencija projekta “Zaželi i ostvari” čiji je nositelj Grad Pleternica održana je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Projekt ukupne vrijednosti 3.067.873,91 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te je u sklopu njega zaposleno 22 žene koje su kroz 24 mjeseca pružale potporu i pomoć za 150 krajnjih korisnika.

Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Požega, a rezultati projekta su predstavljeni na završnoj konferenciji.

– Žene su pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju – naglasila je Barbara Rudež, voditeljica Odjela za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda.

– Uz to podijeljeno je preko 2000 paketa krajnjim korisnicima, pruženo je oko 84.400 sati rada na terenu, a svaka žena pružala je potporu za minimalno 4 korisnika. Nabavljena su 22 kompleta radne odjeće, 22 bicikla, a imali smo i osposobljavanja. Dodijeljene su 22 potvrde o sudjelovanju u programu obrazovanja, 18 žena osposobilo se za gerontodomaćice, 4 žene su završile auto-školu i 22 žene postale su tako konkurentnije na tržištu rada nakon završetka projekta. Projekt je ostvario svoj cilj i svrhu, utjecalo se na smanjenje nezaposlenosti, osigurali smo uključenost ciljne skupine, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te njihovo dodatno obrazovanje – dodala je.

U ime gerontodomaćica svima zaslužnima za ostvarenje projekta “Zaželi i ostvari” zahvalila je Nevenka Mazal, a sve nazočne prigodnim je riječima pozdravila gradonačelnica Antonija Jozić najavljujući nastavak ovog vrijednog projekta.

“Vrlo je emotivno i teško sada govoriti. Neke od vas su bile dio ovog projekta prije nekoliko godina i sjećam se kako smo zajedno plakali kada je naš program Pomoć u kući naprasno prekinut odlukom tadašnje SDP-ove vlade. Prolazile su godine, uspijevali smo u narednim periodima vraćati taj program. Jedne godine bio je vraćen preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao kratki polugodišnji ili godišnji program i onda smo, evo 1. prosinca 2017. godine konačno potpisali program koji je trajao 30 mjeseci – to je bilo na sjednici Vlade RH koja je održana u Osijeku. Nakon tih 30 mjeseci, opet se danas nalazimo poneke sa suzama u očima jer je opet došao rastanak. No, s obzirom na to da su ova Vlada RH i ministarstvo kojem je na čelu naš Pleterničanin Josip Aladrović u okviru Programa Europskog socijalnog fonda 2014. – 2020., uspjeli pronaći načina da se projekt nastavi, mi smo uspješno prošli prvu fazu administrativne provjere našeg projekta. Nadamo se kako bi program ponovo mogao krenuti od 1. srpnja ove godine u trajanju, u ovom slučaju, od 12 mjeseci zato što se nalazimo pred krajem ovog programskog razdoblja. Ali, uz naznake i Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da će se naš program “Zaželi” naći u novom planu programa i projekata u programskom razdoblju 2021.- 2027. tako da se osigura dugotrajnija provedba programa te da nemamo ovakve prekida kakve imamo sada,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Vezane vijesti

Pleternička udruga Grbavica nastavlja sa nizom besplatnih aktivnosti za djecu i mlade

Pročitaj više

Umrežavanjem do razvoja kulturne rute zaštićenih napjeva: “Završetkom ove smotre smo krenuli u pripreme za iduću godinu”

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content