Povratak
Županica održala prvu Koordinaciju gradonačelnika i načelnika

Županica održala prvu Koordinaciju gradonačelnika i načelnika

Nakon održane Koordinacije gradonačelnika i načelnika, županica Jozić osvrnula se na najvažnije teme:„Koordinacije gradonačelnika i načelnika pokazale su se kao dobra praksa,  s obzirom na suradnju naših gradova i općina, a po čemu je ujedno i naša Županija bila prepoznata na razini cijele Republike Hrvatske.“

Na dnevnom redu bile su tri teme; prva je izvješće o prirodnim nepogodama, druga je izvješće gradonačelnika i načelnika o projektima i aktivnostima koje trenutno provode i treća je izrada operativnih programa za novo programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

„Razgovarali smo danas o prirodnim nepogodama, aktivnostima oko sanacije, a isto tako i o potporama Vlade RH vezano na poljoprivredu, onima za sanaciju javnih objekata te posebno onima koji se odnose na potpore građanima. Moram istaknuti i kako ću ovaj tjedan imati sastanak s ministrom Horvatom vezano na modele isplate. Važno je napomenuti i kako je u tijeku prijava šteta općinskim i gradskim povjerenstvima, koja će nakon što protekne rok od 8 dana od proglašenja nepogode, a koji građani imaju za prijavu, izaći na teren te napraviti procjenu šteta i nakon toga građani mogu očekivati isplatu. Rok za procjenu šteta je 60 dana. Nadamo se da će gradska i općinska povjerenstva moći to učiniti u što kraćem roku te kako bismo im pomogli staviti ćemo na raspolaganje sve zaposlenike Županije koji su građevinske struke, da budu pomoć pri izradi procjena šteta.“ – rekla je županica.

Druga tema Koordinacije bila je izvješće gradonačelnika  i načelnika o projektima i aktivnostima koje trenutno provode, a ono što se proteže kao tema kod svih kolega su kapaciteti dječjih vrtića i projekt „Zaželi-pomoć u kući“. Zbog nedostatnih kapaciteta dječjih vrtića gradonačelnici i načelnici rade na pripremi projekte dokumentacije, a u tijeku je i natječaj iz mjera ruralnog razvoja iz mjere 7.4.1., gdje se takvi objekti mogu prijaviti. Projekt „Zaželi- pomoć u kući“, projekt je koji ubrzo završava, dok će sljedeći natječaj biti vjerojatno krajem ove ili početkom slijedeće godine te gradonačelnici i načelnici žele da se projekt nastavi i dalje. „Vjerujem kako će gradonačelnici i načelnici pronaći model kako premostiti ovo vrijeme između projekta te pomoći onima najpotrebitijima.“ – izjavila je županica.

„Programiranje, odnosno izrada operativnih programa za novo programsko razdoblje 2021. – 2027., bila je jedna od tema. Novo programsko razdoblje ostati će dosta slično, no moram spomenuti kako će se sada moći financirati izgradnja i dogradnja osnovnih i srednjih škola. Osnovne škole s ciljem uspostave jednosmjenskog rada, a srednje škole za podizanje kvalitete srednjoškolskog obrazovanja. Ovakav oblik do sada nije postojao te smo škole prijavljivali na projekte energetske obnove, a po čemu je naša županija bila jedna od vodećih u RH.“ – zaključila je Jozić.

Izvor; pszupanija.hr

Vezane vijesti

Lipanj u Pleternici: “Pozivamo sve naše sadašnje i buduće posjetitelje da nam se pridruže kako bi osjetili toplinu zajedništva koju mi ovdje pružamo.”

Pročitaj više

Pleternica domaćin poluzavršnog Državnog natjecanja iz mini nogometa: “Fair Play mora biti osnova svakog sporta!”

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content