Povratak
Jozić o 2020. godini: “Unatoč teškoj godini brojni su uspjesi iza nas, ali i dalje stojimo čvrsto na zemlji i nastavljamo dalje”

Jozić o 2020. godini: “Unatoč teškoj godini brojni su uspjesi iza nas, ali i dalje stojimo čvrsto na zemlji i nastavljamo dalje”

U ovoj godini koji je po mnogočemu bila izazov, od smanjenja prihoda proračuna i usporavanja gospodarskih aktivnosti, donosili smo odvažne i hrabre odluke usmjerene daljnjem razvoju gospodarstva. Rezultat toga su očuvana radna mjesta u našem gradu, njihov broj se, naime, nije smanjivao nego povećavao, a u našoj Poduzetničkoj zoni nicali su objekti i prodavale se parcele budućim investitorima.

Poštovani moji sugrađani,

ova 2020. godina će po mnogočemu ostati upamćena i neizbrisivim tragom upisana u povijest, ne samo našeg našega grada već i cijelog svijeta. Godina je to u kojoj smo se suočili s pandemijom koronavirusa, u kojoj je gospodarstvo stajalo, granice u nekim periodima bile zatvorene, godina prepuna izazova, preporuka, mjera i ograničenja. Godina u kojoj smo trebali proslaviti 750. obljetnicu od prvog spomena imena našeg grada i godina u kojoj smo, vjerujem, spoznali male stvari, važnost zdravlja, zajedništva i međusobnih susreta.

Sada se sa sjetom prisjećamo snimanja Lijepom našom na novom trgu, paljenja prve svijeće na adventskom vijencu i otvorenja multimedijalne dvorane, svečane sjednice Gradskog vijeća u prisutnosti predsjednika Vlade RH i brojnih drugih događaja prošle godine. Godina je ovo u kojoj smo donosili odluke kojima smo željeli pomoći gospodarstvu, oslobađali poduzetnike plaćanja komunalne naknade, poreza za korištenje javnih površina, dodjeljivali potpore za očuvanje radnih mjesta i u konačnici donijeli odluku o ukidanju prireza u našem gradu.

U ovoj godini koji je po mnogočemu bila izazov, od smanjenja prihoda proračuna i usporavanja gospodarskih aktivnosti, donosili smo odvažne i hrabre odluke usmjerene daljnjem razvoju gospodarstva. Rezultat toga su očuvana radna mjesta u našem gradu, njihov broj se, naime, nije smanjivao nego povećavao, a u našoj Poduzetničkoj zoni nicali su objekti i prodavale se parcele budućim investitorima. Tri investitora u našoj Poduzetničkoj zoni grade svoje gospodarske objekte, a još dva pripremaju tehničku dokumentaciju za izgradnju proizvodnih hala. Vrijednost tih investicija penje se na stotinjak milijuna kuna i do stotinjak radnih mjesta. Sada se ispravnom pokazala odluka o ulaganjima u infrastrukturu naše zone, doneseni Program razvoja gospodarstva našeg grada kroz koji osiguravamo potpore poduzetnicima i obrtnicima te svaka promocija našeg grada kao grada povoljnog poslovnog okruženja.

Pleternica je postala prepoznatljiva, a iz Pleternice su česti bili prilozi u nacionalnim medijima, posebice oni o učinkovitom korištenju EU fondova. I dalje je naš grad u TOP10 gradova po povlačenju sredstava EU; u 2019. godini zauzeli smo 7. mjesto u RH. Od nas su bili bolji samo Zagreb, Osijek, Rijeka, Dubrovnik, Zadar i Petrinja. Ako znamo da su to gradovi koji imaju ITU mehanizme i Intervencijske planove, odnosno posebna EU sredstva namijenjena za ulaganja na tim područjima, naš uspjeh je time još veći i zapravo nevjerojatan. Tim EU sredstvima provodili smo i provodimo projekte kojima želimo osigurati ravnomjerni razvoj našeg grada. Obnovili smo zgrade NK BSK Buk, Kuzmica i Slavija Pleternica, Centar hrvatskih branitelja u Pleternici, društveni dom u Blacku i Bilicama. Završavamo obnove zgrada DVD Buk i Sulkovci. Zgrada naše osnovne škole energetski je obnovljena, a na zgradu srednje škole ugrađena je stolarija i postavljena fasada.

Uspostavili smo centar prirodne baštine Terra Panonica u našoj multimedijalnoj dvorani, brojimo prve posjetitelje iz svih osnovnih i srednjih škola naše županije. Provodimo najveći EU projekt vrijedan preko 200 milijuna kuna, projekt Aglomeracije Pleternica kroz koji gradimo oko 45 kilometara sustava odvodnje odnosno kanalizacije i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Odobren nam je i projekt Muzeja bećarca s financiranjem do polovice 2023. godine, a završili smo i izgradnju gradske tržnice. Brojna su bila ulaganja u našim naseljima, a značajna sredstva usmjerena su u pripremu tehničke dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola. Iako je godina bila prepuna izazova i u nekim smo trenucima početak nekih investicija morali malo odgoditi ostali smo ustrajni te nismo smanjivali socijalna i druga izdvajanja za naše sugrađane, od najmlađih do najstarijih.

Isplaćujemo potpore za novorođenu djecu, financiramo rad dječjeg vrtića u kojemu je danas 220 djece s prosječno 1000 kuna po djetetu mjesečno, rad dječjih igraonica i predškole u kojoj smo osigurali besplatan prijevoz svim polaznicima. Darujemo prvašiće poklon paketima, djeci od 1.-4. razreda osiguravamo dar u prigodi blagdana svetog Nikole, svim osnovnoškolcima smo nabavili radne bilježnice, atlase i kutije za tehnički, sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima, a studentima isplaćujemo stipendije. Mladim obiteljima sufinanciramo troškove kupnje i uređenja prve nekretnine, a umirovljenicima isplaćujemo božićnice. Provodimo brojne EU projekte usmjerene zapošljavanju, socijalnoj uključenosti i pomoći starijim sugrađanima. Kroz program Zaželi brinemo za oko 300 starijih i nemoćnih korisnika.

Brojni su, opet, uspjesi iza nas no ponovit ću ono što uvijek govorim – nismo stavili ružičaste naočale i pogled nam nije zamagljen tim uspjesima, nagradama i priznanjima. Čvrsto smo na zemlji i znamo da nas čeka još puno posla. Uspjehe doživljavamo kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru, ostvarujući viziju našeg grada – grada ugodnog življenja koji svoji potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove. S nadom i optimizmom gledam u 2021. godinu. Nadam se međusobnim susretima, okupljanjima i druženjima i brojnim novim projektima u najljepšem gradu na svijetu, našoj Pletenici!

Vaša gradonačelnica,
Antonija Jozić

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content