Povratak
Muzej bećarca – ponosni partner 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Muzej bećarca – ponosni partner 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Prilika je ovo za promociju rada muzeja i njegovog velikog značaja u prenošenju i očuvanju kulturne baštine, ali prilika i za zahvalu svima koji su dali svoj veliki doprinos u stvaranju Muzej bećarca koji zbog neprocjenjivog zajedništva sada priča jednu toplu i životnu priču bećara i bećaruša naše Šokadije.

Da je Muzej bećarca vjerni čuvar kulturne baštine i običaja Slavonije, Baranje i Srijema prepoznala je i reprezentativna Međunarodna smotra folklora u Zagrebu koja je Muzej učinila dijelom ove velike priče. 

Prilika je ovo za  promociju rada muzeja i njegovog velikog značaja u prenošenju i očuvanju kulturne baštine, ali prilika i za zahvalu svima koji su dali svoj veliki doprinos u stvaranju Muzej bećarca koji zbog neprocjenjivog zajedništva sada priča jednu toplu i životnu priču bećara i bećaruša naše Šokadije.

Iznimno sam ponosna na sve ono što je Muzej postigao u tako kratkom vremenu od otvaranja svojih vrata. Znak je ovo da čuvamo svoju baštinu i svoje običaje, a da baština živi dokazuju i manifestacije koji su iza nas kada smo se u to mogli i uvjeriti gledajući naše najmlađe generacije u njihovim nastupima.-rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

U sklopu Međunarodne smotre folklora, Muzej bećarca će 2. srpnja 2024. predstaviti Zagrebu svoju putujuću izložbu “Fenomen u dva stiha-bećarac” uz zanimljivi panel na temu “Očuvanje kulturne baštine”.

Nekoliko dana iza toga, 13. srpnja 2024., u jutarnjim satima Muzej bećarca dovodi svoje bećare na Cvjetni trg da se predstavi u svoj svojoj raskoši pjesme i plesa uz nastupe KUD-a Orljava i Muška vokalna skupina Sinovi Atara. Istog dana u 12 sati je promocija “Knjige bećaraca” – zbirke deseteračkih napjeva čiji su autori svi posjetitelji Muzeja bećarca koji su nas posjetili u prvoj godini rada  i zapisali nam svoje bećarce.

Ovogodišnje partnerstvo završava 20. srpnja 2024. gostovanjem sudionika Međunarodne smotre folklora – kulturno umjetničkih društava iz Nizozemske, Makedonije i Indonezije na Trgu bećarca u Pleternici.

-Naši dragi gosti dolaze zapjevati u naš Muzej bećarca, ali i razveseliti naše sugrađane svojim nastupom na Trgu bećarca. Očekuje nas pregršt veselih druženja, pjesme i plesa i zato vas sve pozivamo da  zajedno s nama budete domaćini našim dragim gostima i da zajedno nastavimo u čuvanju i prenošenju najvrjednijeg što imamo, naše kulturne baštine koja živi zahvaljujući svima vama.-izjavila je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

Vezane vijesti

Muzej bećarca – ponosni partner 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb

Pročitaj više

Međunarodni konjički turnir: „Pleternica u top 3 međunarodna zaprežna turnira u svijetu i najveći konjički turnir u Hrvatskoj“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content