Povratak
Održana konferencija „Baština u funkciji turizma“: „Nužno je povezivati se, razmjenjivati iskustva jer kada radimo u partnerstvu s drugima svi zajedno rastemo“

Održana konferencija „Baština u funkciji turizma“: „Nužno je povezivati se, razmjenjivati iskustva jer kada radimo u partnerstvu s drugima svi zajedno rastemo“

-Grad Pleternica ponosni je nositelj projekata na bazi kulturne i prirodne baštine. Kroz europska sredstva pokušavamo izgraditi centre koji prezentiraju kulturnu i prirodnu baštinu te ih stavljaju u funkciju turizma kako bi privukli brojne posjetitelje u Pleternicu.-rekla je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Da interpretacija može služiti kao ključni alat za očuvanje i promociju kulturne i prirodne baštine pokazali su nam brojni stručnjaci na konferenciji „Baština u funkciji turizma“, organizirane od strane Javne ustanove Pleternica u suradnji s Gradom Pleternica, povodom Svjetskog dana turizma.

Konferencija je održana u Interpretacijskom centru Muzej bećarca, koji je snažni čuvar baštine Slavonije, ali i važan segment u razvoju turizma jer značajno doprinosi privlačenju posjetitelja i obogaćuje turističku ponudu.

-Imamo vrhunske predavače, ljude koji najbolje na svojim primjerima mogu reći kako oni to rade u svojim institucijama Prvi dio stručnog dijela odvija se u dvorani Muzeja bećarca, nakon čega slijedi terenski dio u etno-selu Stara Kapela. Spojili smo teoriju i terenski rad u prekrasnom ambijentu koji je čuvar tradicije i baštine, a gdje će sudionici imati priliku obući tradicionalne paorske nošnje te dobiti tradicijsku frizuru -izjavila je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić naglasila je povezanost turizma s razvojem lokalnog gospodarstva u Pleternici, ali i nužnost suradnje i razmjenjivanja iskustava za nastavak tog razvoja.

-Grad Pleternica ponosni je nositelj projekata na bazi kulturne i prirodne baštine. Kroz europska sredstva pokušavamo izgraditi centre koji prezentiraju kulturnu i prirodnu baštinu te ih stavljaju u funkciju turizma kako bi privukli brojne posjetitelje u Pleternicu koji ovdje borave, uživaju, ostavljaju svoj novac i tako pomažu razvoju lokalnog gospodarstva. No, isto tako, svjesni smo da  bez ovakvih stručnih konferencija ne možemo ići u korak s vremenom. Nužno je povezivati se, razmjenjivati iskustva jer kada radimo u partnerstvu s drugima svi zajedno rastemo – rekla je Šarić.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić podsjetila je na izniman potencijal cijele županije za koji je nužan da bude stavljen u funkciju održivog turizma.

-Ponosna sam na sve ono što Javna ustanova Pleternica i Grad Pleternica rade na očuvanju baštine. Željela bih istaknuti da je naša županija područje iznimnog prirodnog i kulturnog potencijala u smislu održivog razvoja turizma te da ti potencijali i resursi trebaju biti stavljeni u funkciju. Pa ako promatramo cijelu našu županiju, do Pakraca, od Lipika i primjerice Ergele lipicanaca čiji je uzgoj upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, do prve kovnice novaca, slavonskog banovca, pa sve do Sovskog jezera, gdje iznimna prirodna i kulturna baština, Parka prirode Papuk, ali evo i Muzeja bećarca gdje je bećarac isto upisan na UNESCO-vu listu. – zaključila je Jozić.

 

 

Vezane vijesti

Radovi u Bresnici i Zagrađu pri završetku: „Korak po korak rješavamo potrebe naših naselja“

Pročitaj više

Započeo dječji tjedan: „Hvala roditeljima na snažnoj podršci“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content