Povratak
Baza bećarca obogaćena zvukom – “Volim pivat i tamburu svirat, pa i svakoj snaši namigivat!”

Baza bećarca obogaćena zvukom – “Volim pivat i tamburu svirat, pa i svakoj snaši namigivat!”

Kulturni razvoj grada planira se kroz oživljavanje nematerijalne kulturne baštine gdje se uz ostale baštinske vrijednosti ovog područja želi prezentirati Bećarac - napjev karakterističan za ovo područje Slavonije.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica u suradnji s Gradom Pleternica i Turističkom zajednicom Pleternice nastavlja program Bećarac u Pleternici – faza 4 kojeg je odobrilo Ministarstvo kulture i medija. Kulturni razvoj grada planira se kroz oživljavanje nematerijalne kulturne baštine gdje se uz ostale baštinske vrijednosti ovog područja želi prezentirati Bećarac – napjev karakterističan za ovo područje Slavonije.

Zaposlenica Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica Martina Pulpan i djelatnik Javne ustanove Pleternica Mario Katić predstavili su rezultate projekta Bećarac u Pleternici i web stranicu Baza bećaraca koja je bogatija za još jednu kategoriju, a to su audiosnimke.

Kategorija Audio sadržava zvučne zapise bećaraca izvedenih od strane članova kulturno-umjetničkih društava diljem Slavonije i Baranje. Pa tako možete čuti članove KUD-a Orljava iz Pleternice, KUD-a Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD-a Berda iz Brestovca, KUD-a Šokadija iz Strizivojne, KUD-a Tomislav iz Donjih Andrijevaca i KUD-a Berislavić iz Novog Grada koji su prvi čiji će se zvučni zapisi moći poslušati.

– Planiramo nastaviti snimanja i redovito dodavati nove snimke kako bi kategorija Audio pružila što bolji zvučni pregled bećaraca. Posebice jer za cilj programa imamo oživljavanje nematerijalne kulturne baštine, očuvanje, prezentacija i prenošenje pjevanja bećarca te njegovo stavljanje u kulturno-turističku funkciju kako bi postao dostupan javnosti, posjetiteljima Knjižnice i gradu općenito – istaknuo je Mario Katić.

Da naglasimo, druga faza obuhvatila je izradu aplikacije za mobilne telefone i tablete koja pruža mali priručnik/podsjetnik bećaraca, e-bećarac. Isti je povezan s već izrađenom bazom podataka te bi i sama aplikacija dopušta unos novih bećaraca. U trećoj fazi putem web stranice knjižnice postavlja se on-line edukacija s postavljenim popratnim materijalima koja omogućuje dobivanje „titule bećara/bećaruše“. Na zanimljiv i suvremen način putem digitalnih medija postavljene su informacije o bećarcu, zapisi samih bećaraca.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content