Povratak
Dodjela Ugovora o bespovratnim sredstvima gradovima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini

Dodjela Ugovora o bespovratnim sredstvima gradovima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini

Uz gradove Pleternicu, Pakrac i Kutjevo s područja Požeško-slavonske županije, ugovore su dobili i Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Grubišno Polje, Ilok, Petrinja, Valpovo, Županja, Knin, Otok te Slunj.

U Dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici održana je svečana dodjela Ugovora o dodjeli financijskih sredstava gradovima za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini. Osiguran je ukupan iznos od 3,2 milijuna kuna, a prava za dodjelu sredstava ostvarilo je 15 gradova među kojima su i tri grada područja Požeško-slavonske županije – Pleternica, Kutjevo i Pakrac.

Prava na dodjelu financijskih sredstava ostvarilo je 15 gradova prijavitelja, a Javni poziv zatvoren je 29. rujna. Za provedbu Javnog poziv gradovima indeksa razvijenosti I.- IV. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguran je ukupan iznos od 3.262.500 kn, a svaki grad prijavitelj dobio je po 220 tisuća kuna.Gradonačelnicima je potpisane Ugovore svečano uručila državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić.

Okupljenim predstavnicima gradova obratile su se gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, županica Požeško slavonske županije Antonija Jozić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Josić.

Prigodnim riječima dobrodošlice okupljene je pozdravila gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. “Dobrodošli u grad bećarca, grad Gospe od Suza, grad u kojem kroz europska sredstva mijenjamo gradske vizure. Baštinu kako prirodnu tako i kulturnu pomoću europskih priča činimo dostupnom i živom. Upravo se nalazimo u jednom takvom objektu, Interpretacijskom centru Terra Panonica gdje kroz multimedijalni pristup prezentirano prirodnu baštinu naše Zlatne doline. Osim projekata baštine, brojni su oni koji svojim sadržajem umrežavaju i prostorom kreiraju nove vrijednosti i uspomene poput dječjih vrtića, gradskih tržnica, izletišta, socijalnih usluga koje putuju do korisnika te pružene ruke pomoći u ruralnim naseljima.” upoznala je Šarić.

“Svi ovi europski projekti omogućavaju pružanje usluga našim sugrađanima, dostojnih 21., stoljeća. Zahvaljujući dodatnim sredstvima naših ministarstava, te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji nam danas donosi nove ugovore za bespovratna sredstva, upotpunjujemo priču i kreiramo nove sadržaje za naše sugrađane. Time nam ostaje više vlastitih sredstava za male projekte velikog značaja poput dječjih igrališta te raznovrsnih sadržaja za mlade i mlade obitelji. Stoga u ime svih potpisnika ugovora želim zahvaliti državnoj tajnici i njenom cijelom timu jer nas kroz brojne projekte potiču i pomažu da razvijamo nove aktivnosti i nove demografske mjere za najosjetljivije članove naše zajednice,” rekla je gradonačelnica Šarić.

Zadovoljstvo da se ugovori o dodjeli sredstava potpišu upravo u Požeško-slavonskoj županiji izrazila je županica Antonija Jozić. “Pitanje demografskih mjera nije pitanje nečega što može riješiti jedan gradonačelnik, jedan župan ili jedna državna tajnica. To je pitanje svih nas, od najnižih razina pa do Vlade Republike Hrvatske, ali naravno i svih onih drugih aktera koji stvaraju povoljna poslovna okruženja, nova radna mjesta jer samo snažno gospodarstvo je najbolji odgovor na demografske izazove s kojima se suočava Republika Hrvatska”naglasila je pri tom županica.

“I sve one mjere koje donosi Vlada RH, naša ministarstva, gradovi, općine, županije samo su jedan kamenčić u mozaiku demografskih mjera – ako krenemo od povećanja roditeljskih naknada pa do specifičnih mjera kakve ima Grad Pleternica, poseban oblik dječjeg gradskog doplatka, preko projekata koji se provode za razvoj našeg gospodarstva, sve će to, nadamo se zadržati naše mlade obitelji da ovdje žive i rade, da se rađaju novi stanovnici Hrvatske. U tom smislu želim zahvaliti Vladi RH, Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade na svim aktivnostima koje se čine kako bi se potaknuli i promijenili demografski trendovi u Hrvatskoj, a na nama ostalima je da budemo, kako sam rekla, kamenčić u tom mozaiku, jer jedino tako možemo napredovati,” rekla je županica Jozić.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić izrazila je zadovoljstvo što se u lokalnim jedinicama posebna pozornost posvećuje upravo demografskim mjerama. “Naš državni ured pri tom će uvijek pružiti ruku podrške i prijateljstva jer znamo da je ulaganje u najmlađe ulaganje u našu budućnost ali i našu sadašnjost. Grad Pleternica je u ovom trenutku domaćin i doista je potrebno izdvojiti ih zbog svega što rade za svoje stanovnike. To je ono što stalno govorimo, da vi svi koji najbolje poznajete svoje stanovništvo doista možete i najbolje kreirati svoje lokalne mjere,” naglasila je tajnica Josić uz čestitke svima koji su danas potpisali ugovore. Uz gradove Pleternicu, Pakrac i Kutjevo s područja Požeško-slavonske županije, ugovore su dobili i Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Grubišno Polje, Ilok, Petrinja, Valpovo, Županja, Knin, Otok te Slunj.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content