Povratak
Dovršena nova šetnica sa vidikovcem: “Ovo je odlična dopuna postojećem sadržajima”

Dovršena nova šetnica sa vidikovcem: “Ovo je odlična dopuna postojećem sadržajima”

Jedan je to u nizu europskih projekata financiran u 100 postotnom iznosu sredstvima ruralnog razvoja.

U sklopu manifestacije Ljeto u Pleternici, Grad Pleternica, u suradnji sa Turističkom zajednicom, Javnom ustanovom Pleternica i Poduzetničkim centrom, otvorio je Poučnu stazu Starac. Jedan je to u nizu europskih projekata financiran u 100 postotnom iznosu sredstvima ruralnog razvoja.

Prigodno uz zainteresirane građane stazom je, uz vodstvo Marije Kovačević, stručne suradnice za projekte prirodne baštine, prošetala i pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

– Kroz svaki naš projekt nastojimo urediti, opremiti i staviti građanima u funkciju resurse koje imamo, pa je tako i ovo jedan u nizu onih projekata koji mijenjaju vizure Grada Pleternice. Nadogradnjom na Interpretacijski centar Terra Panonica koji prezentira prirodnu baštinu na zanimljiv, edukativan i inovativan način, Poučna staza Starac, koja se sastoji od 10 poučnih tabli, odmarališta i vidikovca, odlična je dopuna turističkoj ponudi Grada Pleternice – rekla je Šarić.

-Projekt je vrijedan više od 900 tisuća kuna i kao što je već rečeno u potpunosti je financiran europskom novcem. Uz samo uređenje šumskog puta postavljeno je i 10 poučnih tabli ali i izgrađena sjenica i vidikovac na kraju staze – kaže Monika Maras, voditeljica projekta.

Sadržaj poučnih tabli je kreirala Marija Kovačević, koja ističe kako joj je ovo prvi takav kreativni posao, a glavna nit vodilja je želja za prezentacijom prirodne baštine.

– Ono što je važno, a što se rijetko može vidjeti na nekim drugim lokacijama je prilaz autohtonog staništa, mi smo kroz ovaj projekt prikazali upravo onaj biljni i životinjski svijet koji obitava na ovom prostoru. Također sve fotografije koje su korištene su djelo moje sestre Lee i mene i također su autohtone, odnosno fotografirane su na ovom lokalitetu. Table su napravljene na način da posjetitelja potaknu da pretraži zanimljive pojmove, potakne na istraživanje i edukaciju te u konačnici zaštitu – zaključuje Kovačević.

Jedan od gostiju na prvom prohodu stazom je i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha koji je čestitao na temeljitosti i implementaciji tabli u prostor čime je stvorena, prema njegovim riječima jedan sadržaj za širok spektar posjetitelja.

– Ovo će sigurno biti sadržaj koji će prezentirati Pleternicu na turističkoj karti Hrvatske. Nadam se da će i vinogradari ovdje naći svoj interes, kao i turisti koje pozivamo da dođu i vide ljepote pleterničkog kraja, ali i cijele naše zlatne doline – ističe Troha.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content