Povratak
Dugo iščekivana knjiga Damira Svibena poklon Pleternici u povodu 26. obljetnice proglašenja Pleternice gradom

Dugo iščekivana knjiga Damira Svibena poklon Pleternici u povodu 26. obljetnice proglašenja Pleternice gradom

Uistinu smo ponosni što Pleternica ima jednu novu publikaciju koja otvara neke nove vidike kako u turističkom tako i u povijesnom kontekstu i bez sumnje mogu potvrditi kako će svi biti izuzetno zadovoljni - kaže Šarić.

Početak 1997. godine obilježio je Pleternicu administrativnom titulom Grada, bilo je to 17. siječnja kada je Sabor Republike Hrvatske na prijedlog tadašnje saborske zastupnice Marije Bajt izglasao povijesnu odluku za naš Grad.

U mnogočemu se je to pokazalo izuzetno važnim, možda ponajviše u mogućnostima koje su se Pleternici otvorile kroz europska sredstva iako tada nije bilo niti naznake o članstvu RH u Europskoj uniji, a samim time niti o sredstvima kojima će Pleternica tim članstvom promijeniti svoje vizure.

– Obljetnice nas uvijek vraćaju u prošlost, pa se tako i danas prisjećamo vremena u kojima je Pleternica pokušavala uhvatiti korak sa drugim razvijenijim gradovima i u tome, ovisno o financijskim sredstvima uspijevala. Nažalost zbog politika prije utemeljenja Hrvatske Pleternica nije imala jednake mogućnosti kao i ostali gradovi, no to nam je dalo dodatnu snagu i energiju da u novijoj povijesti radimo puno više i našim stanovnicima omogućimo sve ono što imaju i veliki gradovi. Kao gradonačelnica, ali kao građanka mogu utvrditi da se u tome i uspjelo te se možda učinio i korak više za sve naše stanovnike – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Navodi kako povijest Pleternice seže duboko u prošlost i stoga će ovu, 26. obljetnicu proglašenja Pleternice gradom obilježiti predstavljanje knjige Damira Svibena pod nazivom Pleterničke priče.

Dugi niz godina ljubitelji pisane riječi očekuju izlazak navedene publikacije, a ona će svjetlo dana ugledati na predstavljanju 25. siječnja u 19 sati u Interpretacijskom centru Terra Panonica, naravno u Pleternici.

– Želim i ovim putem zahvaliti doktoru Svibenu na iskoraku i trudu koji je učinio da sadržaj svojih istraživanja i kolekcionarskih povijesnih tekstova uobliči u jedno ovako vrijedno zdanje. Uistinu smo ponosni što Pleternica ima jednu novu publikaciju koja otvara neke nove vidike kako u turističkom tako i u povijesnom kontekstu i bez sumnje mogu potvrditi kako će svi biti izuzetno zadovoljni – kaže Šarić.

Vezane vijesti

Grad Pleternica i ove godine financira kupnju radnih bilježnica

Pročitaj više

Jozić: „U stalnoj smo komunikaciji po pitanju projekata koji se provode na području županije“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content