Povratak
Jozić: “Mali dom kulture je čvrst dokaz kako europski fondovi mogu živjeti i u malim sredinama”

Jozić: “Mali dom kulture je čvrst dokaz kako europski fondovi mogu živjeti i u malim sredinama”

U ovom projektu smo zamislili da radimo sve ono što se zaboravilo pa ćemo tako imati i radionice izrade frizure, ali i oblačenja naših narodnih nošnji - rekla je Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka.

Jedan od ključnih projekata iz više razloga je i projekt “Mali dom kulture” koji je sa svojom provedbom započeo krajem svibnja ove godine i trajat će ukupno 24 mjeseca.

Potvrdila je to i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić na predstavljanju projekta. – Projekt je to kojim se pokazuje i dokazuje da i male udruge poput KUD-a Svilenka Buk mogu raditi velike europske projekte. Drugi razlog za to je njegova povezanost s našom kulturnom baštinom, našom tradicijom i običajima, samim time povezan je i sa svim ostalim aktivnostima i projektima kroz koje želimo stvoriti grad bećarca. Ovaj projekt je dokaz da veliki projekti mogu doći i u male sredine, ne samo u naselje Pleternica koje je usitinu promjenilo svoje vizure zahvaljujući EU sredstvima – rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Projekt na kojem je Grad Pleternica partner je vrijedan 751.800,00 kn i u stopostotnom iznosu financiran je Europskog socijalnog fonda, putem Poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ (Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske- 15% i iz Europskog socijalnog fonda – 85%)

Kroz projekt čiji je nositelj KUD Svilenka iz Buka će biti prilagođen prostor u javnom vlasništvu za organiziranje aktivnosti, a kako bi se održala financijska održivost, bit će izrađen program rada i financiranja nakon provedbe projekata.

Uz uređenje prostora doma kroz projekt će se mjesečno provoditi 8 folklornih, 4 amatersko-dramske i 2 psihološke radionice sa stručnim suradnicima, a osim njih, provode se brojne druge kreativne aktivnosti, tako da je dom ispunjen cijeli mjesec.

– Složenije stvari poput tkanja na stanu smo ostavili za kraj, a ovdje možete vidjeti nešto od naših dosadašnjih radova. Ponosni smo na činjenicu da nam i stariji i mladi dolaze na radionice, ali i svi ostali koji su zaintertesirani i imaju veze sa radom kulturno umjetničkih društava. U tom projektu smo zamislili da radimo sve ono što se zaboravilo pa ćemo tako imati i radionice izrade frizure, ali i oblačenja naših nošnji – rekla je Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content