Povratak
Jozić na panelu SmartCity: “Tek sada imamo fondove na raspolaganju”

Jozić na panelu SmartCity: “Tek sada imamo fondove na raspolaganju”

Gradonačelnica Antonija Jozić sudjelovala je na konferenciji Pametni gradovi koja je po drugi put održana u Zagrebu u organizaciji Poslovnog dnevnika.

U sklopu konferencije održan je okrugli stol na kojemu su, osim gradonačelnice Jozić sudjelovali i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika Dubrovnika, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Obzirom da su upravo tih pet gradova prošlogodišnji dobitnici nagrade Smart city tema okruglog stola su bili pomaci koje su ti gradovi učinili u posljednjih godinu dana, iskustva u vođenju i upravljanju „pametnog grada“, EU sredstva, energetska neovisnost i utjecaj državne politike na razvoj lokalne samouprave.

– Kada govorimo o iskorištenosti EU fondova osobno smatram da smo ono što nam je kao krajnjim korisnicima kroz predpristupne fondove stavljeno na raspolaganje dobro iskoristili. Nažalost, po pitanju strukturnih fondova kasnili smo više od dvije godine, a početkom ove godine se situacija značajno promijenila i tek sad zapravo kreće zamašnjak u korištenju EU fondova i kapitalne investicije koje je bilo nemoguće financirati iz predpristupnih. U tom kontekstu Pleternica je odavno bila spremna za ta sredstva i danas koristimo svaku priliku da se javimo na natječaj za naše projekte. Ovdje bih kao najveći projekt izdvojila sustav kanalizacije našeg grada s izgradnjom pročistača ukupne vrijednosti 146 miijuna kuna za što se izrađuje aplikacija te po njenom odobrenju krećemo u raspisivanje natječaja za izvođača radova – istaknula je na konferenciji gradonačelnica Jozić.

Zanimljiva rasprava povela se oko toga jesu li manji gradovi odnosno oni s manjim proračunom „uspješniji“ od većih odnosno koji su izazovi upravo u vođenju gradova koji nemaju dostatna vlastita sredstva za sve investicije koje namjeravaju raditi na svom području.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content