Povratak
Nakon 19 godina 30. svibanj je ponovno Dan državnosti: “Taj datum nosi poseban ponos u hrvatskom narodu”

Nakon 19 godina 30. svibanj je ponovno Dan državnosti: “Taj datum nosi poseban ponos u hrvatskom narodu”

"Želim svima čestitati Dan državnosti, a posebice izraziti zahvalu hrvatskim braniteljima koji su nesebično išli braniti ono što pripada hrvatskom narodu, a to je naša domovina"

Nakon 19 godina, odlukom Sabora Republike Hrvatske, Dan državnosti, kojim se obilježava konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine ponovno je 30. svibnja.

Svoje zadovoljstvo promjenom datuma ne krije i gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić.
– Sjećamo se svi tih ponosnih i bitnih trenutaka Hrvatske povijesti, posebice osjećaja koji taj datum budi u nama, poseban je to ponos u hrvatskom narodu. Sjećamo se i zastava koje su naši sugrađani s ponosom isticali u toj prigodi. Svi smo saživjeli s tim datumom i drago mi je da je Dan državnosti ponovno 30. svibnja – ističe Jozić.
Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.
– Sjećam se riječi dr. Franje Tuđmana koji je tada rekao da je ovo prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Danas smo sretni jer živimo te vrijednosti, jer imamo svoju domovinu i odgovornost da ju gradimo za našu djecu. S tom mišlju želim svima čestitati Dan državnosti, a posebice izraziti zahvalu hrvatskim braniteljima koji su nesebično išli braniti ono što pripada hrvatskom narodu, a to je naša domovina – kaže Jozić.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content