Povratak
Održana Međunarodna konferencija “Baština u funkciji turizma”: “Ovo je jedan školski primjer kako bi se neke stvari mogle i kroz europski projekt financirati”

Održana Međunarodna konferencija “Baština u funkciji turizma”: “Ovo je jedan školski primjer kako bi se neke stvari mogle i kroz europski projekt financirati”

- Ovo je druga Međunarodna konferencija koju radimo u sklopu projekta, to je jedna završnica, kruna svega što radimo. Želimo pokazati da smo kroz cijelo ovo vrijeme umrežili sve dionike od lokalne infrastrukture. S nama su uvijek i Institut za turizam Ministarstva turizma, svi su nam bili podrška kroz provedbu ovog projekta i ja im se zahvaljujem - rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

Projekt Interpretacijski centar Tera Panonica ukupne je vrijednosti 24.718.714,00 pri čemu je EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda 80,91 posto. Uz Grad Pleternicu partneri u projektu su Turistička zajednica Grada Pleternice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ. Vrijedni rezultati projekta predstavljeni su i na danas održanoj međunarodnoj konferenciji na temu “Baština u funkciji turizma”.

Projekt Interpretacijski centar  Terra Panonica čiji je nositelj Grad Pleternica svojom strukturom i ciljevima na najbolji je način prepoznao vrijednosti prirodne i kulturne baštine u Požeško-slavonskoj županiji, a svoj potencijal temelji na ekološkoj mreži NATURA 2000, velikoj bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i nalazištima fosila Panonskog mora starih preko 24 milijuna godina. Upravo na temelju tih prirodnih potencijala, a kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica s pomno razrađenim interpretacijskim i edukacijskim programima za različite ciljne skupine tijekom cijele godine, uspostavljena je infrastruktura i sustav upravljanja koji daju polazište za povećanje turističke aktivnosti, ali i ukupnog razvoja.

Projekt je ukupne vrijednosti 24.718.714,00 pri čemu je EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda 80,91 posto. Uz Grad Pleternicu partneri u projektu su Turistička zajednica Grada Pleternice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ.

U sklopu projekta izgrađena je tako i opremljena turistička infrastruktura-ICTP i šetnica, povećan-povećan udio broja posjetitelja koji su sudjelovali u edukativnim sadržajima za više od 25%, povećan broj novozaposlenih za minimalno 3 djelatnika, povećan broj turističkih sadržaja za minimalno 8 te uvedeni obnovljivi izvori energije-solarna elektrana na ICTP. Rezultati su to koji su se mogli čuti i na danas održanoj međunarodnoj konferenciji na temu “Baština u funkciji turizma” koja je održana u Interpretacijskom centru Terra Panonica.

Međunarodna konferencija jedna je od zadnjih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Interpretacijski centar Terra Panonica”., naglasila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. “Konferencija zapravo zaokružuje jednu cjelinu koju smo radili sve ove godine – opremili smo Centar multimedijom, nabavili smo turistički vlakić, odradili smo niz edukacija, kako za naše turističke subjekte, tako i za one koji će pružati usluge ovdje u ovom Centru,” naglasila je gradonačelnica Šarić.

“Ovo je druga Međunarodna konferencija koju radimo u sklopu projekta, to je jedna završnica, kruna svega što radimo. Želimo pokazati da smo kroz cijelo ovo vrijeme umrežili sve dionike od lokalne infrastrukture. S nama su uvijek i Institut za turizam Ministarstva turizma, svi su nam bili podrška kroz provedbu ovog projekta i ja im se zahvaljujem. Projekt završava krajem ovog mjeseca, nadam se da će postati i ostati okidač dolaska brojnih turističkih grupa u Pleternicu, a ono što smo najavili i na ovoj konferenciji jest uskoro završetak i otvaranje Muzeja bećarca koji će postati još jedan brend ovog kraja. Pleternica je doista grad bećarca i želimo pokazati kako smo baštinu stavili u funkciju turizma i baština je ta koja će biti okidač dolaska turističkih grupa u Pleternicu,” dodala je gradonačelnica.

O značaju projekta govorila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, donedavna gradonačelnica Pleternice koja je u prijašnjim godinama s vrijednim pleterničkim timom postavila temelje i dala obol cijeloj kulturno-gospodarskoj priči. “Na završetku još jednog europskog projekta ovdje u Pleternici, EU projekta Interpretacijski centar Terra Panonica danas je održana i međunarodna konferencija na temu baštine – kako upravo baština može biti nešto što je u funkciji turizma. Pleternica je prepoznala mogućnosti same ideje Ekološke mreže Natura 2000 i zaštićena područja, a na temelju toga je i ovaj projekt koji je vezan uz zaštitu biljnih i životinjskih vrsta Požeško-slavonske županije. Brojne su aktivnosti projekta koje su provedene,”.

“Korak dalje je i ono što je gradonačelnica rekla, a to je završetak Muzeja bećarca na temu kulturne baštine. Ali ovakve primjere imamo i po cijeloj županiji – od općine Velika gdje imamo velika ulaganja u turizam, Lipika gdje će se vrlo brzo graditi nova ergela, Pakraca gdje se obnavlja Spahijski podrum, do Požege s prekrasnim baroknim trgom i muzejem koji je sada u rekonstrukciji i zapravo sva ta baština koju imamo, i prirodna i kulturna, treba biti stavljena u funkciju razvoja turizma. Ovo je jedan, možda, školski primjer kako bi se neke stvari mogle odraditi i kako bi se u sklopu europskog projekta neke stvari financirale. Jer, kroz ovaj projekt nije samo napravljena ova turistička infrastruktura, nego su rađene i edukacije, organizirani posjeti školske djece i studenata, pa evo u konačnici i ova konferencija koja okuplja stručnjake koji su radili i rade na projektima koji se tiču baštine – sve s ciljem kako bi osvijestili javnost da na području Požeško-slavonske županije postoji baština i prirodna i kulturna, koju vrijedi posjetiti, ” rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Slavko Štivić, ravnatelj Uprave za održivi turizam i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta naglasio je ovom prilikom. “Drago mi je što danas ovdje možemo vidjeti primjer dobre prakse kako bi se trebala stvarati infrastruktura koja će biti preduvjet za razvoj kontinentalnog turizma.Ministarstvo turizma kroz nove programe, posebice kroz nacionalni program oporavka daje veliki fokus upravo na kontinentalni turizam, a time i na javno turističku infrastrukturu. Ministarstvo je sudjelovalo i u financiranju zgrade Muzeja bećarca, a nastavit ćemo podržavati sve projekte koje imaju lokalne zajednice. Kroz NPO bit će na raspolaganju 930 milijuna kuna za javno turističku infrastrukturu, od toga minimalno 70 posto sredstava mora ići za razvoj kontinentalnog turizma”

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content