Povratak
Pleternica&Novska: Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Pleternica&Novska: Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Okruglim stolom pod nazivom 'Glagoljica, pismo koje spaja', 22. veljače u IC Muzeju bećarca, započet će Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva koje zajedničkim snagama organiziraju Gradovi Pleternica i Novska.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo te jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta. Grad Pleternica, odnosno njegovo naselje Brodski Drenovac, donedavno je bio, uz susjedni Lovčić koji administrativno pripada Općini Brodski Stupnik, jedini poznati lokaliteti na kojima je pronađena hrvatska glagoljica u Slavoniji, sve dok 2018. nije pronađeno brončano zvono s urezanim natpisom na uglatoj glagoljici na lokalitetu crkve sv. Luke u Novskoj.

Pleternica i Novska već odavno kroz razne projekte stvaraju okvir za kvalitetan društveni i gospodarski razvoj kao preduvjet za opstanak što je bio jedan i od temelja za razvijanje prijateljstva između ova dva grada. Glagoljicom, kao pismom koje spaja, ovi gradovi samo su dodatno pojačali svoje prijateljske veze zajedničkim njegovanjem slavonske kulture, običaja i identiteta.

Okruglim stolom pod nazivom ‘Glagoljica, pismo koje spaja’, 22. veljače u IC Muzeju bećarca, započet će Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva koje zajedničkim snagama organiziraju Gradovi Pleternica i Novska.

Sve do završetka ove manifestacije, 29. veljače, građani će moći sudjelovati u raznim događajima, od promocije knjige Brendiranje kulturom: glagoljica u Pleternici, preko izložbe Živa glagoljica otoka Krka pa sve do tečaja glagoljice za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar u Novskoj.

Više informacija o manifestaciji pogledajte na plakatu u prilogu.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content