Povratak
Pleternički vatrogasci proslavili 130 godina postojanja: “Hvala Vam za svaki dan naše sigurnosti”

Pleternički vatrogasci proslavili 130 godina postojanja: “Hvala Vam za svaki dan naše sigurnosti”

Ponosna sam na sva društva, a posebno na ovo u Pleternici koje neprekidno djeluje 130 godina i koje kroz sve te godine čini dobro. Od srca im zahvaljujem na svakom danu naše sigurnosti – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice

Najstarija organizacija na području Pleternice je zasigurno Dobrovoljno vatrogasno društvo Pleternica koje je ovih dana proslavilo visokih 130 godina postojanja. Svečanom sjednicom u Interpretacijskom centru Terra Panonica i pokaznom vježbom, a kasnije “vatrogasnim vlakom” ulicama grada prisjetili su se svih onih koji su stvarali, sudjelovali ili na bilo koji način dali obol radu društva u proteklih 130 godina.

– Obilježavamo godišnjicu najstarije organizirane organizacije u Pleternici koja kontinuirao radi 130 godina. Ovu obljetnicu organiziramo i između ostalog da se prisjetimo svih onih koji su radili i izgradili ovo društvo te da odamo priznanja onima koji i danas djeluju i koji su to zaslužili, a koja vatrogasna organizacija dodjeljuje. Kontinuitet vatrogastva na području grada Pleternice jako je dug što potvrđuje i 100 godišnje djelovanje DVD-a Frkljevci-Kadanovci. To je jedno od 12 društava koje djeluje na području grada Pleternice – ističe Dragutin Žnidarec, predsjednik DVD-a Pleternica koji je u vatrogasvu više od 40 godina te se dobro sjeća i onih manjih obljetnica djelovanja, a sada se došlo i do proslava društava koja djeluju više od 100 godina.

Ističe nadalje kako su vatrogasci uvijek bili na raspolaganju građanstvu te kako kao jedan od najvažnijih segmenata društva prisutni u svim ugrozama građana i imovine. – Ono što je danas od velike pomoći to je tehnološki napredak vatrogastva, kroz opremu, vozila i druga sredstva. Sve to nama izuzetno olakšava rad. U tome nam je uveliko pomogao grad Pleternica i Požeško-slavonska županije te strukture Vlade RH kroz različita financiranja – zaključio je Žnidarec.

Svoj ponos i zadovoljstvo djelovanjem vatrogasaca na području Pleternice izrazila je i aktualna gradonačelnica Pleternice, Marija Šarić. – Pleternica ima 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava što je veliko bogatstvo za naš grad. Ključno je istaknuti i naglastiti da su vatrogasne organizacije dobrovoljne, ljudi se okupe i rade za dobrobit svih građana i to onda kada je građanima potrebno, ne pitajući i ne osvrčući se na svoje obaveze koje imaju u tom trenutku. Ono kad se nešto loše događa oko nas oni su prvi koji priskoče u pomoć. Ponosna sam na sva društva, a posebno na ovo u Pleternici koje neprekidno djeluje 130 godina i koje kroz sve te godine čini dobro. Od srca im zahvaljujem na svakom danu naše sigurnosti – rekla je Šarić čestitajući svim vatrogascima visoku obljetnicu dodajući da je pri izdavanju građevinska dozvola za izgradnju novog vatrogasnog doma nakon čega će se moći projekt aplicirati na natječaj kako bi se dobila bespovratna sredstva za tu namjenu.

Aktualna županica Antonija Jozić i sama počasni član DVD-a Pleternica je na mjestu gradonačelnice aktivno sudjelovala kako u opremanju tako i u pomaganju društva. – DVD Pleternica je stožerno društvo i proslavlja veliku okruglu obljetnicu uz 11 društava u okolici na području grada Pleternice koji ima najveći broj dobrovoljnih vatrogasnih društava ako gledamo jedinice lokalnih samouprava na području Požeško-slavonske županije. Brojne korake smo poduzeli u prošlosti kako bi podignuli kvalitetu rada što je istaknuo i predsjednik DVD-a. Pred njima, odnosno nama je i izgradnja novog objekta Vatrogasnog doma. Vjerujem, poznavajući gradonačelnicu Mariju Šarić i njene sposobnosti, volju i želju da svojoj zajednici učini dobro i taj dom će ubrzo doći na red, a pomoć Požeško-slavonske županije i u onom prijateljskom i svakom drugom smislu neće izostati – zaključila je Jozić.

Vatrogasnu spomenicu za 20 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi su primili: Stjepan Žnidarec, Bruno Matijević, Lidija Kanić, Slađana Čačić, Matej Žnidarec,

Vatrogasnu spomenicu za 30 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi primio je Ivica Klobučar,

Brončanu vatrogasnu medalju primili su, Josip Malenica (koji je primio i Vatrogasnu spomenicu za 10 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi) i Lidija kanić, a Brončanu vatrogasnu plamenicu Ronald Bello koji je primio i Vatrogasnu spomenicu za 10 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi.

Tomislav Cerovac, Vinko Čolak, Stjepan Žnidarec, Marko Dukić, Ivica Klobučar, i Ivan Antunović primili su Srebrnu vatrogasnu medalju, te Zahvalnicu za nesebičnu pomoć u potresom pogođenom području.

Srebrnu vatrogasnu plamenicu primili su Vinko Čolak, Marko Dukić, Ivan Antunović i Matej Žnidarec.

Srebrnu vatrogasnu medalju prilili su i Ivan Novosad te Matej Žnidarec, a Zahvalnicu za pomoć u potresom pogođenom području primili su i Bruno Matijević, Nenad Blagojević te Filip Patajac.

Zlatnu vatrogasnu medalju primili su: Hrvoje Tomić (koji je primio i Zlatnu vatrogasnu plamenicu), Josip Gabrek i Radovan Rotar. Priznanje za Vatrogasnog veterana primili su Ivica Larma i Antun Dravec, a Odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu Vlado Novosad.

Vezane vijesti

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content