Povratak
Utrka mladih bećara i snaša: “Naša je obaveza djecu učiti o kulturnoj baštini Pleternice”

Utrka mladih bećara i snaša: “Naša je obaveza djecu učiti o kulturnoj baštini Pleternice”

Bećari su nekada davno išli selom u kolima i s konjima, a u moderno vrijeme se voze romobilima. Iz toga su razloga budući bećari i bećaruše iz Dječjeg vrtića Tratinčica na svom novom poligonu učili voziti električne romobile.

Utrka mladih bećara i snaša inovativan je projekt financiran sredstvima proračuna Požeško-slavonske županije kroz Program inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi u 2021. godini. U sklopu toga djelatnici Javne ustanove Pleternica posjetili su Dječji vrtić Tratinčica u Pleternici.

Program je osmišljen kao niz edukativnih radionica s ciljem uključivanja djece u njegovanje i očuvanje tradicije. Djeca predškolskog uzrasta imali su prilike upoznati bećara i bećarušu te su kroz zajedničko druženje naučili što je to bećarac i tko ga pjeva. Uz zanimljivu edukaciju djeca su zajedno s bećarem učila pjevati bećarac, a zatim su bojali i prigodnu bojanku. Po završetku aktivnost pogledali se zanimljiv videoisječak u kojem su ljudi u narodnim nošnjama pjevali bećarac.

– Glavni cilj nam je educirati našu djecu što je to bećarac i što on sve predstavlja jer njihov život, njihov vrtić i škola se nalaze u gradu koji ima jedinstveni Trg bećarca, a uskoro i istoimeni muzej. Mi smo na svoju baštinu izuzetno ponosni i smatramo našom obavezom, dali kroz ovakve projekte ili na neki drugi način educirati i pričati djeci o povijesti našeg kraja, običajima i životu kakav je nekad bio – kažu Iva i Mario, djelatnici Javne ustanove Pleternica koji su uprizorili bećara i bećarušu.

Bećari su nekada davno išli selom u kolima i s konjima, a u moderno vrijeme se voze romobilima. Iz toga su razloga mladi bećari i bećaruše iz Dječjeg vrtića Tratinčica na svom novom poligonu učili voziti električne romobile. Kao nagradu za sudjelovanje u programu „Utrka mladih bećara i snaša“ djeca su dobila poklon paketiće.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content