Povratak
Velikih 115 godina Knjižnice u Pleternici: “Osnovani smo kada i knjižnica u Zagrebu”

Velikih 115 godina Knjižnice u Pleternici: “Osnovani smo kada i knjižnica u Zagrebu”

Želimo posjetiteljima ponuditi jednu cjelokupnu priču, da dođu u naš centar, ali i da nakon toga borave u svakom našem objektu, od knjižnice do tržnice, u svim našim zgradama koje stavljamo u funkciju turizma i ovom konferencijom to sve povezati. Želimo tako ispričati jednu našu pleterničku priču, jer sve što zajedno radimo, tako stvaramo i jedan zajednički proizvod - rekla je Marija Šarić.

Konferencijom “Knjižnice u funkciji turizma” prigodno na Svjetski dan turizma obilježena je velika obljetnica Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, njenih 115 godina postojanja. Veliki je to jubilej koji je posebno emotivno doživio njen ravnatelj Franjo Novak.

– Dio sam knjižnice od obljetnice 80 godina postojanja, a posebno sam ponosan na današnjih 115 godina. Knjižnica u Pleternici osnovana je kada i knjižnica u Zagrebu 1907. godine. To je bila sjajna priča, odmah od početka razmišljalo se daleko. Danas pleternička knjižnica ima 800 članova i za naš broj stanovnika je izuzetan broj. Knjižnica u Pleternici je zapravo čudo, svi je vole, svi je obožavaju i pomažu. I naši projekti u knjižnici su se razvili, kao i “Knjignik” koji nam okuplja veliki broj djece i njihovih roditelja – istaknuo je u svom govoru Novak.

Pleternička gradonačelnica Marija Šarić je pojasnila koja je veza knjižnice i turizma te kako na obostrano zadovoljstvo ova dva naizgled nespojiva pojma mogu funkcionirati kao cjelina.

– Upravo na Svjetski dan turizma organizirali smo obilježavanje 115 godina naše knjižnice u Pleternici, jer mi kroz naše ključne proizvode – naš Muzej bećarca i Interpretacijski centar sve naše objekte želimo staviti u svrhu turizma. Pričati jednu zajedničku priču na području grada, da svi živimo turizam, jer ono što se događa vidimo kroz turističke brojke. Naravno da ne pričamo o velikim tisućama, ali raste nam broj posjetitelja i dolazaka u velikim postotcima. Upravo želimo njima ponuditi jednu cjelokupnu priču, da dođu u naš centar, ali i da nakon toga borave u svakom našem objektu, od knjižnice do tržnice, u svim našim zgradama koje stavljamo u funkciju turizma i ovom konferencijom to sve povezati. Želimo tako ispričati jednu našu pleterničku priču, jer sve što zajedno radimo, tako stvaramo i jedan zajednički proizvod – rekla je Šarić.

Jedna od predavačica je bila i Snježana Boranić Živoder iz Instituta za turizam koja je istaknula kako je sjajna ideja stavljanja knjižnica na turističku kartu ponude grada.

– Itekako je spojivo, knjižnica i turizam, jer današnji turisti tragaju za kulturom života i rada i samo onim što je očuvano kroz tu destinaciju. Upravo se kroz knjižnice na neki način uvlače u život lokalne zajednice. To su mjesta gdje oni mogu zapravo otkriti duh tog kraja. U kontekstu brendiranja “Slavonije kao turističke destinacije” upravo smo glavni faktor razlikovanja pronašli u ljudima u cijelim ovom prostoru i onome što je ostalo sačuvano. Turisti u biti i traže upravo takva mjesta gdje mogu uroniti u te očuvane vrijednosti i baštinu. Ovdje u Pleternici vidimo ogromne pomake i ovdje turisti stvarno imaju što za raditi i vidjeti – zaključila je.

Među brojnim obrađenim temama na konferenciji, koja je polučila veliku razmjenu iskustva, osim predavanja Boranić Živoder sa temom Kulturni turizam u Slavoniji okupljeni su mogli čuti i predavanja Krunoslava Matesiśa “Kaptol 1221. – 2021. Monografija u prilog unaprjeđenja turističkog razvoja općine, županije i naše Slavonije”, Silvije Šokić “Gradska Knjižnica Našice u funkciji promocije Grada”, Klaudije Mandić “Vinkovci – Grad Koji Voli Knjigu”, Ismene Meić “Gradska knjižnica Paromlin kao novi simbol Zagreba” Ivane Turk i Merien Hadrović “GISKO na turističkoj karti grada i županije”, Ružice Bobovečki “Kultura i uloga knjižnice u funkciji kulturnog turizma”, Monike Lucić – Fider “Gradska knjižnica Pakrac: Turistički potencijal za budućnost” te Aleksandre Šutalo, ravnateljice požeške knjižnice sa temom “Knjižnica kao destinacija?”

Vezane vijesti

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content