Povratak
Završen projekt Hrvatskog ženskog društva „I TI ĆEŠ OSTARJETI”

Završen projekt Hrvatskog ženskog društva „I TI ĆEŠ OSTARJETI”

Projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica “I ti ćeš ostarjeti” odobren je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i započeo je s provedbom 1. studenog prošle godine te je trajao godinu dana. Tako da je s početkom mjeseca studenog ove godine uspješno priveden kraju. Iz udruge se nadaju produžetku jer su nastavak projekta aplicirali na novi natječaj Ministarstva koji je bio u kolovozu na područje usmjereno smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina.

U sklopu projekta obilježeni su važni datumi vezani za promicanje ljudskih prava, prevenciju socijalne isključenosti i nenasilje. Provedeno je dvanaest radionica kroz program osnaživanja starijih osoba i osoba koji idu u susret starijoj dobi u zastupanju sebe i svojih prava. Na posljednjoj radionici svi polaznici su dobiti male priručnike kao podsjetnik na vježbe koje su naučili tijekom navedenog programa ali i kao samopomoć u određenim životnim situacijama.

Također, provedene su 4 radionice na temu „Poticanje jezičnih djelatnosti slušanja i govorenja do aktivne i kvalitetne komunikacije“ i 4 radionice na temu „Diskriminacija i zaštita prava starijih osoba“. Održana su tri predavanja policijskog službenika za nadzor i planiranje Policijske uprave požeško – slavonske o problemu nasilja nad starijim osobama u obitelji, oblicima i prevencija nasilja te o imovinskom kriminalitetu i sigurnom sudjelovanju starijih osoba u prometu. Korisnici projekta upoznati su o razlikama između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, te poništavanju istih, također kroz radionice.

U svibnju su korisnici i volonteri projekta posjetili sajam PRAVO VRIJEME – Sajam za 50+ generacije na Zagrebačkom velesajmu te se upoznali s ponudom lječilišta, toplica, ortopedskih pomagala, zdravstvenih usluga ,preparata, opreme koja doprinosi povećanju kvaliteti života u starijoj dobi. Također, provedeno je niz kreativnih radionica u prostoru udruge, u novootvorenom Centru udruga u Pleternici te u ograncima udruge ( Zagrađu, Bučju i Buku ).

Korisnice projekta su naučile kako se od reklamnih letaka, motaju šibe i pletu košarice. Sa izrađenim radovima sudjelovale su na gradskim sajmovima. Provedbom projekta i projektnim aktivnostima, kojih je zaista bilo mnogo, te u koje su bili uključeni stručnjaci iz različitih područja od psihologa, sociologa, policijskog službenika, pravnika, socijalnog radnika, educirale su starije osobe ali i žene srednjih godina o načinima ostvarivanja prava na zaštitu, dobile su informacije o službama, ustanovama i organizacijama kojima se trebaju obratiti ako se nađu u situaciji da im treba pomoć, ali im je i kroz kreativne radionice organizirano kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Na kraju projekta, predsjednica udruge gđa.

Doroteja Valenta se zahvaljuje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što prepoznali potrebu za ovakvom vrstom projekta u našem kraju i dali financijsku podršku za provedbu projekta. Također, se zahvaljuje Gradu Pleternici i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici na pomoći kod provedbe aktivnosti, Uredu pučke pravobraniteljice i udruzi Brod grupa za ženska ljudska prava na poslanim promidžbenim materijalima, kao i svim volonterima koji su sudjelovali na projektnim aktivnostima.

Vezane vijesti

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Započela redovita proljetna sustavna deratizacija na području cijeloga grada

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content