Povratak
Završen projekt “Zaželi i ostvari” – ostvareno više od 84.000 sati rada na terenu

Završen projekt “Zaželi i ostvari” – ostvareno više od 84.000 sati rada na terenu

Završna konferencija projekta “Zaželi i ostvari” čiji je nositelj Grad Pleternica održana je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici. Projekt ukupne vrijednosti 3.067.873,91 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te je u sklopu njega zaposleno 22 žene koje su kroz 24 mjeseca pružale potporu i pomoć za 150 krajnjih korisnika.

Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Požega, a rezultati projekta su predstavljeni na završnoj konferenciji.

– Žene su pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike, ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju – naglasila je Barbara Rudež, voditeljica Odjela za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda.

– Uz to podijeljeno je preko 2000 paketa krajnjim korisnicima, pruženo je oko 84.400 sati rada na terenu, a svaka žena pružala je potporu za minimalno 4 korisnika. Nabavljena su 22 kompleta radne odjeće, 22 bicikla, a imali smo i osposobljavanja. Dodijeljene su 22 potvrde o sudjelovanju u programu obrazovanja, 18 žena osposobilo se za gerontodomaćice, 4 žene su završile auto-školu i 22 žene postale su tako konkurentnije na tržištu rada nakon završetka projekta. Projekt je ostvario svoj cilj i svrhu, utjecalo se na smanjenje nezaposlenosti, osigurali smo uključenost ciljne skupine, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te njihovo dodatno obrazovanje – dodala je.

U ime gerontodomaćica svima zaslužnima za ostvarenje projekta “Zaželi i ostvari” zahvalila je Nevenka Mazal, a sve nazočne prigodnim je riječima pozdravila gradonačelnica Antonija Jozić najavljujući nastavak ovog vrijednog projekta.

“Vrlo je emotivno i teško sada govoriti. Neke od vas su bile dio ovog projekta prije nekoliko godina i sjećam se kako smo zajedno plakali kada je naš program Pomoć u kući naprasno prekinut odlukom tadašnje SDP-ove vlade. Prolazile su godine, uspijevali smo u narednim periodima vraćati taj program. Jedne godine bio je vraćen preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao kratki polugodišnji ili godišnji program i onda smo, evo 1. prosinca 2017. godine konačno potpisali program koji je trajao 30 mjeseci – to je bilo na sjednici Vlade RH koja je održana u Osijeku. Nakon tih 30 mjeseci, opet se danas nalazimo poneke sa suzama u očima jer je opet došao rastanak. No, s obzirom na to da su ova Vlada RH i ministarstvo kojem je na čelu naš Pleterničanin Josip Aladrović u okviru Programa Europskog socijalnog fonda 2014. – 2020., uspjeli pronaći načina da se projekt nastavi, mi smo uspješno prošli prvu fazu administrativne provjere našeg projekta. Nadamo se kako bi program ponovo mogao krenuti od 1. srpnja ove godine u trajanju, u ovom slučaju, od 12 mjeseci zato što se nalazimo pred krajem ovog programskog razdoblja. Ali, uz naznake i Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da će se naš program “Zaželi” naći u novom planu programa i projekata u programskom razdoblju 2021.- 2027. tako da se osigura dugotrajnija provedba programa te da nemamo ovakve prekida kakve imamo sada,” rekla je gradonačelnica Jozić.

Vezane vijesti

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Dovršavaju se radovi na nogostupu u Brodskom Drenovcu: „Cilj nam je izgradnja ili rekonstrukcija nogostupa u svim naseljima“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content