Povratak
Zaželi ide dalje: „Grad Pleternica je uvijek bio primjer dobre prakse“

Zaželi ide dalje: „Grad Pleternica je uvijek bio primjer dobre prakse“

Grad Pleternica je zaista jedan pozitivan primjer entuzijazma jedne male lokalne, slavonske sredine. Zahvaljujem na gostoprimstvu i na prilici da čujem sve što vaše udruge rade - naglasio je ministar Marin Piletić

Grad Pleternica uspješno nastavlja s četvrtom fazom projekta „Zaželi“, jednog od najisčekivanijih projekata, koji je usmjeren na skrb za starije i nemoćne osobe, ali i osobe s invaliditetom. Ugovor ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura potpisala je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić u prisutnosti ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i požeško-slavonske županice Antonije Jozić.

Program “Zaželi” je patent hrvatske Vlade s ciljem prevencije institucionalizacije i podizanja društvene odgovornosti i solidarnosti na najveći stupanj. Kroz ovaj četvrti poziv omogućeno je zapošljavanje i provođenje usluge pomoći u kući na sljedeće tri godine.

– Mnogi su projekti koje smo proveli pod okriljem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. To su sve projekti koji su nama izuzetno važni iz razloga što uz one koje infrastrukturno radimo, ovakvi soft projekti daju dušu i sadržaj svim onim zgradama koje smo izgradili kroz operativni program konkurentnost i kohezija i ostalih natječaja financiranim europskim sredstvima i sredstvima naših ministarstava – izjavila je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Kroz provođenje projekata omogućit će se zapošljavanje 25 žena ili muškaraca koje će pružati uslugu potpore i podrške za gotovo 200 osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom.
– Mi smo kao županija jako ponosni na Grad Pleternicu, Grad koji će danas potpisati 4. ugovor iz programa Zaželi kojim će se u sljedeće tri godine osigurati izvaninstitucionalna skrb za naše starije i nemoćne, zaposliti žene i omogućiti da naši stariji sugrađani imaju dostupne uvjete življenja, pomoć, podršku i toplu riječ jer naše gerontodomaćice koje su na terenu nisu one koje su spremačice i čistačice nego prvenstveno one koje pružaju toplu riječ i nerijetko postaju kao članice obitelji – rekla je županica Antonija Jozić.

Program „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ predstavlja novi koncept i jedan je od četiri strateški važna projekta u okviru Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.
– Grad Pleternica je uvijek bio primjer dobre prakse, zaista jedan pozitivan primjer entuzijazma jedne male lokalne, slavonske sredine. Zahvaljujem na gostoprimstvu i na prilici da čujem sve što vaše udruge rade. Ovo proteklo razdoblje jest bilo razdoblje snaženja udruga i njihovih organizacijskih, financijskih i svih ostalih sposobnosti i upravo zbog toga smo svi zajedno iskoristili europski socijalni fond. – naglasio je ministar Marin Piletić.

Mali soft projekti u Pleternici su od životne važnosti jer oni jačaju i omogućavaju rad raznih udruga čiji su predstavnici također prisustvovali ministrovu posjetu te iskoristili priliku za pitanja oko važnih tema za svoje udruge.

– Mi smo spremni za nove natječaje i prijave. Osim što financiramo plaće za naše djelatnike po udrugama, financiramo i brojne aktivnosti za sve ciljane skupine, kako djecu, mlade, obitelji, tako i za osobe starije životne dobi. Bez tih projekata udruge teško mogu financirati svoje aktivnosti. Mi im kao Grad uvijek pomažemo i uvijek smo podrška, mi i naš Poduzetnički centar Pleternica koji piše i provodi projekte, ali bez te financijske injekcije teško mogu ići naprijed – zaključila je Šarić.

Vezane vijesti

Novih 80 tisuća eura osigurano za investicije u pleterničku sportsku infrastrukturu

Pročitaj više

Nastavak realizacije planova mjesnih odbora: „Osim postavljanja javne rasvjete, uređena su dječja igrališta i poljski putevi“

Pročitaj više

Portal Pleternica.hr koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se
Skip to content